На 16 декември 2015 г. пробивна сонда се установи в

...
На 16 декември 2015 г. пробивна сонда се установи в
Коментари Харесай

Странни открития в най-дълбоката дупка в света

На 16 декември 2015 година пробивна сонда се откри в Индийския океан. Оттам човечеството ще се опита да стигне до мантията на Земята.

Проектът е дело на интернационалната Програма за океански проучвания. Учените възнамеряват да пробият през 6 километра от корав океански базалт и по-късно да стигнат до мантията на планетата.

Никой не е реализирал това нещо до момента макар многочислените съществени опити в историята.

Преди няколко десетилетия руснаци съумели да пробият най-дълбоката дупка, създавана в миналото от човек. Супер дълбоката дупка Кола е стартирана през 1970 година и още държи върха за най-дълбока дупка в земята.

Но руснаците по този начин и не достигнали мантията. Затова има и подозрения, че милиардите долари, изхарчени за новия план, си костват. Но въпреки това, в последна сметка, светът е научил доста от сходни инициативи, най-много от супер дълбоката дупка Кола:

  1. Има доста вода! Гореща минерализирана вода е открита на всевъзможни дълбочини. Преди това науката е считала, че гранитът би трябвало да е изсъхнал като камък. Е, кой споделя, че от камък не може да се извлече вода?
  2. За да създадат толкоз дълбока дупка, инженерите трябвало да измислят напълно нов тип бургия. И досега, в нефтените платформи се употребява тяхната идея.
  3. В Земята има газ. По дължината на цялата дупка ненадейно били засичани хелий, водород, азот, и даже въглероден диоксид (от микроби).
  4. Под континенталния гранит няма базалт. Това било голяма изненада. Сеизмичните калкулации показвали, че на 9000 метра дълбочина гранитът би трябвало да е заместен от базалт, само че не се оказало по този начин. Просто гранитът променял консистенцията си. Това подкрепило младата тогава теза за съществуване на тектонски плочи.
  5. Открити са фосили на дълбочина 6700 метра! Как е допустимо това?
  6. При всяко състояние пъкълът е по-дълбоко от 12 262 метра. Съществува дълготраен слух, че пробивната работа е спряла през 1992 година, тъй като учените стигнали до супер гореща цепнатина и чули виковете на наказаните души. Това е извънредно необикновено и с цел да си мислим, че изобщо можем да достигнем пъкъла, би трябвало да минем най-малко през мантията.

Входът към дупката е затворен през 2006 година Wikipedia

ZME Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР