На 16 декември 1991 г. Казахстан обявява независимост. На тази

...
На 16 декември 1991 г. Казахстан обявява независимост. На тази
Коментари Харесай

16 декември 1991 г. Казахстан обявява независимост

На 16 декември 1991 година Казахстан афишира самостоятелност.

На тази дата през 1991 година е признат Закона за независимостта на републиката. България е една от първите страни, признала тази самостоятелност.

От 1991 година насам Република Казахстан отбелязва редица триумфи, които са доказателство за нейната непоклатимост и миролюбие. Но, несъмнено, зад тези триумфи стоят редица събития, които играят основополагаща роля за хода на историята. Такива са:

Въвеждането в послание на националната валута

Въвеждането на валутата тенге се случва на 15 ноември 1993г. Без икономическата самостоятелност Казахстан не би могъл да доближи настоящето си ниво.

Приемането на Конституция

Казахстан приема своята първа Конституция през 1993 година Действащата в този момент Конституция е в действителност втората на републиката и бива призната на 30 август 1995 година Именно последната поставя началото на прехода към президентска форма на ръководство и дава благоприятни условия за развиване на пазарни връзки.

Преместването на столицата

През 1997 година столицата на Казахстан бива преместена от Алматъ в Астана.

Програмата за културно завещание „ Мәдени мұра”

ЮНЕСКО дава висока оценка на тази стратегия за поддръжка на културата и духовността в Казахстан. Работата по програмата даде огромни резултати. Бяха открити незнайни по-рано документи за историята на страната. Освен това, на казахски език бяха преведени международни шедьоври в региона на философията, историята, политологията, социологията и други Работата по програмата продължава 7 години (2004-2011 г.). В този интервал биват оповестени и сборници с казахски фолклор – 100 тома, музикален фолклор– 5 тома, историята на Казахстан от съветски източници – 10 тома и други.

Съдбоносните тактики

Стратегиите „ Казахстан 2030” и „ Казахстан 2050” се оказват извънредно значими, тъй като точно те предопределят ориста на страната, задавайки траекторията, по която би трябвало да се движи, с цел да реализира набелязаните цели. Една от тези цели, съгласно Стратегия „ Казахстан 2050” е нареждането на републиката измежду 30-те най-развити страни в международен мащаб.

Приемането на Казахстан в Организация на обединените нации, ЮНЕСКО, председателството на страната в ОССЕ през 2010 година.

По време на това председателство на 1-2 декември 2010 година в Астана се организира Срещата на високо ниво на ОССЕ.

Отказът от нуклеарно оръжие

След разпадането на Съветския съюз Казахстан остава с огромен нуклеарен капацитет – четвърти в света по мощ. Страната обаче взема решение да даде образец, демонстрирайки желанието си да живее в мир и сигурност - отхвърля се от нуклеарното оръжия и закрива нуклеарния изпитателен полигон в Семипалатинск.

Евразийски съюз

През 1994г. президентът Нурсултан Назарбаев излезе с концепцията за основаване на Евразийски съюз. На 29 май 2014 година в Астана бе подписан и договорът за основаване на ЕАИС.

Пак по предложение на президента на Казахстан бе основана и интернационалната организация „ Съвещание за взаимоотношение и ограничения за доверие в Азия” (СВМДА), а в Астана постоянно се организират конгресите на водачите на международните и обичайни религии.

Курултаи

Свикване на Световните курултаи (събрания) на казахите през 1991, 1995, 2001 и 2011 година. Проведени са четири курултая и като резултат съвсем един милион казахи са се върнали в Казахстан от Китай, Монголия, Иран, Афганистан, Русия и други страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР