На 16 август т.г. да започне техническата експлоатация на тол

...
На 16 август т.г. да започне техническата експлоатация на тол
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага отлагане на тол системата до 1 март догодина

На 16 август т.г. да стартира техническата употреба на тол системата за тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона, а не по-късно от 1 март следващата година и комерсиалната употреба, предлага ГЕРБ с импортирани промени в Закона за пътищата. Те се отнасят до въвеждането на системата за електронно таксуване от разбъркан вид, изясни пред публицисти в Народното събрание Александър Ненков, предава Българска телеграфна агенция.

По настоящата нормативна уредба на 16 август т.г. трябваше да стартира и комерсиалната, и техническата употреба на системата.

Предложението действителното събиране на такси да стартира от март следващата година е разследване от извършените срещи с всички превозвачи за намиране на най-хубавия компромисен вид от позиция на тарифирането, както и обсега на пътищата, посочи Ненков.

Дотогава превозвачите ще употребяват електронни винетки както и до момента.

Депутатът напомни, че по първичния план тарифирането трябваше да важи за автомагистралите, първокласните, второкласните и част от третокласните пътища. Но в процеса на диалозите, извършени сред районното министерство, АПИ - от една страна - и останалите заинтригувани страни /от друга/, се е стигнало до единодушие за съкращаване. Така на този стадий в началото се предлага да се изключат пътищата от трети клас и, може би, някои от втори.

Освен техническите причини, за измененията са надвили и терзанията на някои превозвачи за стоките им от първа нужда, както и с опасенията, че някои от тях биха завишили стойностите си.

Ето за какво през идващите няколко месеца това ще бъде изчистено и ще се даде опция на двете страни да намерят нужния баланс и доверие, с цел да може промяната да стане действителност, посочи Александър Ненков.

Друга причина за отсрочване на комерсиалната употреба бил опитът поради проблемите с електронните винетки при започване на тази година.

Затова сме счели, че не трябва да слагаме потребителите и съответно превозваческите компании в обстановка, при която системата към момента да не е тествана в действително време, и в закона сме записали краен период за въвеждане на комерсиалната екслпоатация не по-късно от 1 март 2020 година, акцентира Ненков. Това, по думите му, е краен период. Предвижда се, че, в случай че до тогава системата проработи на задоволително положително равнище и се реализира компромис, може с решение на Министерски съвет тя да започва и по-рано.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР