На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионалния

...
На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионалния
Коментари Харесай

Днес е денят на Търновската Конституция и професионален празник на юриста

На 16 април означаваме Деня на Българската Конституция и професионалния празник на юристите. На днешния ден през 1879 година Учредителното заседание гласоподава и приема Търновската конституция – първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес /13 юни-13 юли 1878 г./.

Официалното й название е „ Конституция на Българското княжество “. Създадена е след конституциите на Гърция, Сърбия и Румъния, само че в традицията на българските интелектуалци от освободителните битки и с присъединяване на адвокати и други българи, получили висшето си обучение в елитни Западноевропейски университети.

Проектът за Органически правилник за държавното устройство на българското княжество е направен в канцеларията на Временното съветско ръководство и координиран с български общественици и съветска имперска комисия. Учредителното заседание, свикано на 23 януари 1879 година внася огромни промени в Проекта, включително смяна на наименованието му. При това разискване се образуват две групи – либерали (младите) и консерватори (старите), като в множеството случаи се постановат схващанията на първите.

Търновската конституция цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите промени в българското общество след Освобождението през 1878 година Съгласно чл.4 „ Българското царство е монархия наследствена и конституционна, с национално посланичество “.

Конституцията дефинира функционалностите и компетентността на централните органи на държавна власт. Предоставят се необятни компетенции на монарха във вътрешния и интернационалния живот на страната. С нея се прокламира министерска отговорност, депутатска цялост и общинско самоуправление, пишат от dir.bg.

Новаторска и прогресивна за времето си с демократичен темперамент, Търновската конституция утвърждава правилото на персоналната цялост и частната благосъстоятелност като основа на индустриалните и публични връзки. Закрепени са свободата на печата и правото на сдружавания и други

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР