На 16 април 2019 г. един от най-успешните мениджъри в

...
На 16 април 2019 г. един от най-успешните мениджъри в
Коментари Харесай

Фил Филипов: В Германия ме съдиха 980 пъти

На 16 април 2019 година един от най-успешните мениджъри в международен мащаб – българинът Фил Филипов, гостува в Българската стопанска камара, където публично получи документ, удостоверяващ, че е почетен член на БСК. Фил Филипов е президент на компания " Терекс лифтинг ", която е част от корпорацията " Терекс " с капитал, възлизащ на 1 милиард щатски $. Филипов има фабрики в 15 страни, в това число Германия, Китай, Мексико, Франция и България. Една от последните му вложения е покупката през 2017 година на френския металургичен комбинат TIM, който е бил разгласен в разпродажба, само че Филипов избавя близо 500 работни места и сега главен клиент на TIM e американският колос за тежка строителна техника " Катерпилар " (Caterpillar). Въпреки триумфа си в западния корпоративен свят, Фил Филипов не е доста прочут в България, само че е от малцината българи, стигнали до върха на корпоративната подчиненост в Съединени американски щати.

Роден е в Стрелча. На 17-годишна възраст бяга от България, минава през бежански лагер в Гърция, след което емигрира в Съединени американски щати. Кариерния си път извървява от най-ниското ходило като служащ до върховете на ръководството, правилен на възгледа: " Поеми надзор! Поеми риск! Постигни триумф ". През 1966 година Фил Филипов стартира работа като метач във компанията за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига и през 1979 година е изпратен в офиса на компанията в Париж. 10 години по-късно напуща и стартира личен бизнес – купува компании в тежко положение и ги оздравява с брутална дисциплинираност. Негова компетентност е възраждането на губещи предприятия. В тази област е работил сполучливо във Франция, Англия, Германия, Италия и Съединени американски щати, прилагайки нетрадиционни и истински подходи. Възстановил е 49 предприятия, а едно от последните е " Атлас " в Германия, което по-късно става притежател на автомобилния цех " Татра " (Чехия).

Фил Филипов даде неподготвено изявление в БСК, отговаряйки на въпросите на ръководителя на камарата Радосвет Радев. Mediapool препечатва диалога.

Кажи ми съгласно теб има ли в гена на българина нещо, което го прави добър управленец, добър управител?

Българинът от 30 години се трансформира. Много от българите са като попивателна, бързо се учат. Радостното у българския бизнес е, че ние тук, в Източна Европа, почваме да обръщаме внимание на това, което вършат на запад, и както японците го правеха в следвоенните години, впечатляващо е, че доста наши компании и мениджъри се показват сносно на запад. Но има хора в България, които са още в предишното. Ние би трябвало малко повече да копираме германците и японците - на нас ни липсват дисциплината и нюха за качество. Не сме непрекъснати нито в дисциплината, нито в качеството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР