На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт

...
На 16 април 1925 г. е извършен най-кървавият терористичен акт
Коментари Харесай

16 април 1925 г. Атентатът в църквата „Света Неделя”

На 16 април 1925 година е осъществен най-кървавият терористичен акт в нашата история. Избухва бомбата в катедралата „ Света Неделя “ в София. Убити са над 150 души, ранените са повече от 500 по-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надвишава 200.

Сред убитите са 13 генерали - повече, в сравнение с във всички войни, които България е водила преди този момент, 13 полковници, 6 подполковници, доста други офицери, столичният кмет Паскал Паскалев, видни общественици и доста елементарни жители, в това число дами и деца. Непосредствени причинители на атентата са Петър Абаджиев (техник) и Петър Задгорски (клисар), а уредници – Коста Янков, Иван Минков, Марко Фридман, Димитър Грънчаров, Никола Петрини. Задгорски, Фридман и Георги Коев са наказани и обществено обесени на 27 май 1925 година Коста Янков и Иван Минков се самоубиват. Неколцина намират леговище в Съветския съюз, в това число основният уредник Петър Абаджиев.

Мощният гърмеж унищожава огромна част от покрива и част от южната храмова стена на катедралата „ Св. Неделя “. Храмът е възобновен по план на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Осветен е публично на 7 април 1933 година Днес за гибелта на стотиците почтени жертви припомня единствено една паметна плоча, сложена на стената на църквата.

Атентатът е апогеят на почналата през 1923 година революция в България. Нейното начало е сложено от популисткото ръководство на Александър Стамболийски, довело до прелом, последвано от опит за земеделско въстание и завършило с опита за комунистически бунт през 1923 година

След атентата в „ Света Неделя” управляващите стартира широкомащабен гнет против левицата. На 15 май 1925 година поетът Гео Милев е извикан за информация в полицията и изчезва безследно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР