На 16.09.2020 г., сряда, се проведе уебинар за журналисти на

...
На 16.09.2020 г., сряда, се проведе уебинар за журналисти на
Коментари Харесай

В условия на COVID-19: Имунопрофилактиката е възстановена, за 2 месеца са обхванати 65% от децата |

На 16.09.2020 година, сряда, се организира уебинар за публицисти на тематика „ Актуални проблеми на ваксинопрофилактиката на заразните болести в България “. Организатор на събитието бе Българското съдружие по новаторска медицина (БСИМ).

„ Ваксинопрофилактиката е един от значителните детайли в публичното здраве, предназначен да защищити популацията от някои изключително съществени инфекции, които имат обществено значимо влияние върху здравето на всяка нация “, сподели ръководителят на сдружението доктор Валери Цеков при откриването на събитието.

По мотив пандемията от COVID-19 основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев разяснява разпространяването на погрешна информация и последствията от нея. „ България не е някакво изключение в международен мащаб. Проблемите, с които се сблъскваме под формата на лъжливи вести, клюки, на разнасяне на най-различна непроверена информация, стартира да става проблем със международно значение, само че сякаш в страните от Балканите и по-специално при нас, тя е несъмнено огромен проблем и стартира да образува забележителен брой хора, които мъчно отсяват вярната от погрешна информация, което пък води до доста неприятни последствия за публичното здраве “, сподели доцент Кунчев.

Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ), съобщи, че пандемията от Коронавирус – 19 е нанесла съществени вреди, като част от тях са в региона на ваксинопрофилактиката. Така да вземем за пример в международен мащаб се рапортува съществено закъснение и понижаване на имунизационното покритие. Денев означи, че във връзка с ваксинопрофилактиката против грип е належащо имунизациите да стартират колкото се може по-рано и да се удължат, както акцията по имунизирането, по този начин и да се разшири и улесни метода, по който се слагат имунизациите. По думите му би трябвало да се намерения и за имунизационно покритие измежду учителите, здравните служащи, медицинските експерти и да не се фокусираме единствено върху хората над 65-годишна възраст. Във връзка с Коронавирус той предложи да се обмисли и включването на пневмококова ваксина измежду по-възрастни хора.

Д-р Кремена Пармакова, Дирекция „ Здравен надзор “ към Министерството на здравеопазването, регистрира, че фактически в резултат на COVID-19 се регистрира понижаване на броя на ваксинираните деца, заради прекратяване на провеждането на наложителните имунизации в страната. По думите й обаче за интервала, в който имунопрофилактиката е възобновена, в границите на два месеца в страната са обхванати над 65% от децата, които са подлежали на такава. „ Това е добра индикация, че сме тръгнали в вярната посока и че лекари и родители намират метод да поддържат връзка между тях, да си основават реда и практиката, по която децата да могат в действителност да доближават наложителните имунизации в страната “, сподели доктор Пармакова. Тя напомни рекомендациите на Световната здравна организация във връзка с ваксинопрофилактиката в условия на COVID-19 и добави, че наложителните имунизации в България се правят при съблюдаване на противоепидемичните ограничения – стерилизация на ръце и повърхности, носене на персонални защитни средства и ръководство на отпадъците.

Доц. Ани Кеворкян, Медицински университет – Пловдив, регистрира разпространяването на COVID-19 в България като акцентира, че упованията са в есенно-зимния сезон да записваме втора вълна на заболяемостта, което постанова нуждата да се придържаме към противоепидемичните ограничения.

Д-р Клара Балджиева, ръководител на Националното съдружие на педиатри експерти от извънболничната помощ (НСПСИП), се спря на актуалната профилактика на варицелата. Тя изясни, че болестта е световно публикувано и при неявяване на имунизационна стратегия визира съвсем всеки човек доникъде на живота му, популяризира се най-много измежду децата, а бременните дами без имунитет са с нараснал риск от заразяване и развиване на затруднения в плода или новороденото. Д-р Балджиева бе безапелационна, че варицелата е ваксино-предотвратимо заболяване и защищава от развиване на леки, умерено тежки и тежки форми на инфекцията и от обновяване на болестта в по-късна възраст под формата на херпес зостер. За да има резултат върху разпространяването на варицелата и заболяемостта, най-малкото належащо ваксинално покритие е 80%, което значи включване в наложителния имунизационен календар.

Д-р Валери Цеков, обясни обсега на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката против сезонен грип 2019-2022 година Той акцентира, че грипът е евентуално тежко инфекциозно заболяване, което предизвиква сериозна заболяемост и смъртност. Данните сочат, че всяка година се записват към 1 милиарда случаи, от които тежките са сред 3 и 5 млн., а от 290 000 до 650 000 души умират от свързани с грип респираторни болести всяка година. „ Годишната противогрипна имунизация е най-ефективният метод за предотвратяване от грип и неговите затруднения. Смята се, че противогрипната имунизация предотвратява всяка година в Европа до 65 600 хоспитализации и 37 200 смъртни случая “, сподели доктор Цеков и добави, че СЗО и Европейският съвет предлагат 75% имунизационен обсег при възрастни и всички рискови групи.

Целите на програмата са за повишение на имунизационния обсег - от 10% (2019 г.) до 25% (2022г.) при възрастните над 65 година, да се обезпечи елементарен достъп до ваксини и информация. По думите му главното предизвикателство пред страната ни е всяка година да съумява да се доставя с нужното количество ваксини. Д-р Цеков заяви, че за сезон 2020 – 2021 е планувано снабдяване на 180 000 дози при 120 000 през предходната година. Основното предизвикателство пред страните в изискванията на COVID-19 е да получат в точния момент имунизациите против грип и те да са в задоволително количество. По думите му през този сезон евентуално имунизациите няма да са задоволително, защото точно пандемията е посочила значимостта на имунизацията и търсенето от страна на жителите е огромно.

Д-р Цеков регистрира и сполучливото развиване на Националната стратегия за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити в България. За това свидетелства имунизационният обсег. През 2019 година със приключена имунизационна скица са били 22 252 новородени (35,74% от всички подлежащи на имунизация), а през първото полугодие на 2020 година поставените дози са 23 332 и със приключена имунизационна скица са 11 187 новородени. По думите на доктор Цеков, поради присъщата сезонност на ротавирусната зараза, през оставащите месеци до края на годината се чака интензивно търсене на имунизацията.

Доц. доктор Андрей Галев, д.м, шеф на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена – Военно здравна академия – София и ръководител на Българското съдружие по превантивна медицина, регистрира осъществяването на Националната стратегия за първична профилактика на рак на маточната шийка. Данните сочат, че HPV вирусът е най-често излъчената полова зараза, която визира над 240 млн. дами по света. В България ракът на маточната шийка е причина номер едно за гибел заради рак при дамите сред 15 година и 44 година Доц. Галев напомни, че от 2006 година ракът на маточната шийка и други HPV лезии са ваксино предотвратими. Той показа данни от Австралия, където след въвеждането на имунизацията честотата на HPV спада доста от 22,7% през 2005 година измежду дамите сред 18 и 24 година и 11,8% (25-35 г.) до 1,5% и 1,1% през 2015 година Освен това страната регистрира и понижение на високостепенните цервикални лезии с 46% за първите 4 години от въвеждането на програмата при дамите до 20 година

Доц. Галев добави, че до 2030 година всички страни в Европа би трябвало да са въвели ефикасни тактики за елиминиране на ракът, обвързван с HPV и да е обезпечено имунизационно покритие от минимум 90% и за двата пола. От СЗО оферират към програмата да се включат наложителен скрининг за HPV с обсег най-малко 70% от дамите и навременен достъп до ефикасно лекуване на HPV лезии и рак за минимум 90% от диагностицираните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР