На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места

...
На 150 мили от бреговете на едно от най-студените места
Коментари Харесай

Климатичните промени - морето край Аляска няма лед

На 150 благи от крайбрежията на едно от най-студените места на света – Аляска, няма лед. Това демонстрира разбор на Американската климатологична работа.
" Във водите край Аляска няма лед. Това несъмнено е рискова година – даже и по по-модерните стандарти за смяната в Арктика ", разясняват Рик Томан, експерт по климатология в Центъра за оценка на климата в Аляска и Уолт Майер, академик в Националния център за снеговалежите на Съединени американски щати, написа Mashable.
Според публични данни, през 2017 година също е имало такова състояние, само че през тази година цялостното разтопяване на леда е станало доста по-рано. А през март, в Берингово море също на процедура е нямало лед. По думите на Томан, огромният проблем е, че в Арктика почва да доминира така наречен млад лед, а той е доста по-уязвим на климатични промени т.е. топи се по-лесно. А резултатът е отблъскващ – през предходната година ледът в Арктика е бил с 47% по-малко, в сравнение с е бил приблизително за интервала 1979 – 2018 година. Зак Лейб, лекар от Университета в Калифорния, споделя, че температурата на въздуха в Арктика се подвига над два пъти повече, в сравнение с е междинната температура в световен мащаб.

Last month set the lowest July #Arctic sea ice volume on record in this data set (PIOMAS). The volume was about 47% less than the 1979-2018 average!

+ Additional graphics: https://t.co/uzWknWmNnX pic.twitter.com/fEPDI0bv7s
— Zack Labe (@ZLabe) August 5, 2019 Друг сериозен проблем е океанът – по-тъмните води в действителност не отразяват, а всмукват слънчевата светлина, надлежно стават по-топли и ледът се топи. Получава се обаян кръг, а следствията стават все по-сериозни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР