На 15 юли 2019 г. от 13.30 часа Пленумът на

...
На 15 юли 2019 г. от 13.30 часа Пленумът на
Коментари Харесай

Вече е ясно кога започва процедурата за избор на заместник на Цацаров

На 15 юли 2019 година от 13.30 часа Пленумът на Висшия правосъден съвет ще организира съвещание, на което ще бъде открита процедурата за избор на основен прокурор на Република България. Това оповестиха от пресцентъра на Висшия правосъден съвет.

В сходство с член 173, алинея 1 от Закон за съдебната власт, процедурата се открива не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди приключването на мандата на основния прокурор. Мандатът на основния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2019 година

Пленумът на Висш съдебен съвет с решение по протокол № 13/13.06.2019 година одобри времеви график (хронограма) за осъществяване на процедурата за избор на основен прокурор.

Съобразно заложените индикативни периоди, Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с решение по протокол № 20/03.07.2019 година утвърди пример на кадрова информация по член 173, алинея 5 от Закона за правосъдната власт, която наред с персоналните данни съдържа информация за висшето образователно заведение, в което претендентът е приключил компетентност „ право “; номер на тапия за приключено висше юридическо образование;

- номер и дата на удостоверението за добита юридическа правоспособност;

- общия юридически стаж по член 164 ЗСВ; юридическия стаж по член 164 Закон за съдебната власт (за всяка заемана служба – интервал и орган на правосъдната власт);

- юридическия стаж отвън органите на правосъдната власт (за всяка заемана длъжност/професия – интервал и месторабота);

- трудовия стаж отвън този по член 164 (за всяка заемана длъжност/професия – интервал и месторабота);

- информация по отношение на повишение на място в сан, предишна препоръка (дата, резултат, интервал на атестиране);

- спомагателни квалификации и специализации, степен на притежаване на непознати езици.

До 29 юли Пленумът на Висш съдебен съвет ще организира четири съвещания за внасяне на оферти за кандидатури за основен прокурор.

Предложения могат да вършат не по-малко от трима от членове на Прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването, като за първи път колегията ще упражни пълномощието и отговорността за издигане на кандидатури за основен прокурор. Предложенията се съпровождат от подробни писмени претекстове и кадрова информация, по пример.

Представените документи се разгласяват на интернет страницата на Висш съдебен съвет до три работни дни от постъпването им, не по-късно от два месеца преди общественото чуване.

До 12 август номинираните претенденти следва да показват писмена идея с минимално наличие – персонална мотивация за заемане на длъжността, разбор и оценка на положението на Прокуратурата на Република България, обрисуване на достиженията и проблемите в досегашната активност.

В същия период претендентите показват изискуемите документи, съгласно Правилата за избор на ръководител на Върховния касационен съд, ръководител на Върховния административен съд и основен прокурор:

- подробна автобиография, удостоверение за съдимост

- уверение за липса на формирани досъдебни производства и висящи наказателни каузи

- документи удостоверяващи изискуемия минимум 12 години юридически стаж

- копие от тапия за приключено обучение и от уверение за юридическа дееспособност

- декларация за имущество и ползи по член 37 от ЗПКОНПИ, по образеца по член 35, алинея 4 от ЗПКОНПИ

На 12 септември Пленумът на Висш съдебен съвет ще организира съвещание за оповестяване на датата, часа и мястото на чуване на претендентите за основен прокурор.

Крайният период за правене на отчетите на Комисията по атестирането и състезанията (КАК) към Прокурорската гилдия и на Комисията по професионална нравственос (КПЕ) към Прокурорската гилдия, за професионалните и нравствени качества на претендентите и за публикуването им на интернет страницата на Висш съдебен съвет е 17 септември.

Докладите съдържат изводи по отношение на сходството на претендентите със законовите условия за заемане на длъжността; съществуването на данни, които слагат под подозрение нравствените качества на претендента, неговата подготовка, опит и професионални качества; характерната подготовка, качествата и мотивацията за съответната служба.

Докладите се разгласяват на интернет страницата на Висш съдебен съвет минимум 14 дни преди чуването и гласуването на претендентите.

На 9 октомври Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ще организира съвещание за разискване на отчетите на КАК и КПЕ и за гласоподаване на кандидатурите, с оглед допустимостта им.

На 16 октомври 2019 година е крайният период за показване на мнения и въпроси от юридически лица с нестопанска цел, избрани за осъществяване на общественополезна активност, професионални организации, висши учебни заведения и научни организации. Поставените и получени въпроси и мнения до Висш съдебен съвет и постъпилите отговори се разгласяват на интернет страницата на Висш съдебен съвет в период до три работни дни след постъпването им.

На 24 октомври 2019 година Пленумът на Висш съдебен съвет ще изслуша претендентите за основен прокурор, като според член 173, алинея 11 от Закон за съдебната власт, решението за избор на претендент се приема с болшинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с очевидно гласоподаване.

С решение на Пленума на Висш съдебен съвет по протокол № 15/11.07.2019 година бяха променени и допълнени Правилата за избор на ръководител на Върховния касационен съд, ръководител на Върховния административен съд и основен прокурор, признати с решение на Висш съдебен съвет - Протокол № 48/08.11.2012 г.; изм. и доп. с решения на Висш съдебен съвет - Протокол № 32/10.07.2014 година и Протокол № 10/16.03.2017 година, като в т. 8, раздел I текстът „ декларация за имотно положение и генезис на средствата за придобиване на имуществото, както и за съществуване на частен интерес по смисъла на член 2 ЗПУКИ по пример, одобрен от Висш съдебен съвет “ се заменя с „ декларация за имущество и ползи по член 37 ЗПКОНПИ, по образеца по член 35, алинея 4 от този закон “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР