На 15 януари в Непал се разби пътнически самолет на

...
На 15 януари в Непал се разби пътнически самолет на
Коментари Харесай

Всички 72 пътници са загинали при падането на самолет в Непал

На 15 януари в Непал се разруши пътнически аероплан на самолетна компания Yeti Airlines. На борда е имало 72 души, а локалните медии оповестяват, че всички те са починали, само че след това се появи информация за двама оживели, предава ТАСС .

Самолетът е изпълнявал полет Катманду-Покхара. Става дума за турбовитлов аероплан със междинен обсег ATR 72, създаден от френско-италианския тръст ATR. Може да транспортира не повече от 72 пасажери.

Пилотът е насочил лайнера към дефилето, с цел да избегне рухването върху обитаемо място.

Все още не са оповестени публично аргументите за случая.

Общо на борда е имало 72-ма души - 68 пасажери и 4-ма членове на екипажа. Сред тях - 15 чужденци, по-специално жители на Австралия, Франция, Аржентина, Русия, Индия, Южна Корея, Ирландия.

Представители на администрацията на кайон Каски, където се разруши самолетът, оповестиха за " няколко оживели " от злополуката, които са изпратени в болница. Източник на ТАСС от летището заяви, че двама жители на Непал са оживели.

Непалският министър председател Пушпа Камал Дахал свика изключително съвещание на кабинета в отговор на случая. Той съобщи, че е надълбоко тъжен от злополуката и е дал нареждания да се извърши " ефикасна избавителна интервенция ".

Международното летище в Покхара беше затворено след бедствието.

Общо от началото на употребата на ATR 72 са станали 12 катастрофи със самолети от този вид (включително спешната на 15 януари).

По отношение на броя на жертвите самолетната злополука в Непал е най-голямата в света от 21 март 2022 година, когато 132 души починаха вследствие на злополуката на Боинг 737-800 в Южен Китай.

Това е и най-тежкото въздушно злополучие в Непал от 8 септември 1992 година Тогава южно от Катманду пътнически аероплан Airbus A300 се разруши в планина, убивайки 167 души.

Това е първата злополука на ATR 72 от пет години насам - от 18 февруари 2018 година, когато аероплан от този вид се разруши в Иран. Тогава починаха 66 души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР