На 15-ти октомври космическият апарат на НАСА Касини (Cassini) щеше

На 15-ти октомври космическият апарат на НАСА Касини (Cassini) щеше ...

Зашеметяващи снимки и факти от пътешествието на Касини до Сатурн.


На 15-ти октомври космическият апарат на НАСА Касини (Cassini) щеше да навърши 20 години след изстрелването си от Земята. Уви, само няколко седмици преди юбилея си, Касини направи финалното си спускане в атмосферата на Сатурн. Добрата новина е, че освен всички зашеметяващи снимки, които апарата успя да направи през годините, в последните си мигове продължи да снима и да ни показва великолепието на гигантската планета.

Мисията Касини е съвместен проект на НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство), ИКА (Италианска космическа агенция) и ЕКА (Европейска космическа агенция), стартиран през октомври 1997-ма година. През 2004-та, след като космическия апарат е прелетял в непосредствена близост до Венера и Юпитер, достига целта си – Сатурн и десетките му луни (ако трябва да сме съвсем точни са 62, но броят им расте постоянно).

Прочетете още: Хъбъл засече водно изригване на Европа

Касини е наименован на италианския астроном живял през 17-ти век, който пръв забелязва пръстените на Сатурн. В продължение на 13 години, космическия апарат предава на човечеството безпрецедентни кадри от сатурновата система, състояща се от планета с изключително бурен климат, комплекс от пръстени и много, много луни.

През януари 2005-та година, Касини изпраща сондата Хюджинс (Huygens) към повърхността на луната Титан, която връща детайлни снимки и данни обратно към учените на Земята. Първоначално мисията на Касини е трябвало да завърши през лятото на 2008-ма година, но впоследствие получава две просрочвания на "длъжността" и в крайна сметка се разбива на Сатурн само преди няколко седмици.

Всъщност, въпроса, който може би си задавате е: защо учените са оставили едно от най-големите инженерни постижения на човечеството да умре сред опустошителните бури на Сатурн? Защото след 13 години в орбита, Касини изчерпва запасите си от гориво и учените губят способността си да маневрират космическия апарат.

На теория има шансове, ако Касини бъде оставен на законите на физиката, да обикаля безцелно около Сатурн и никога повече да не взаимодейства с друго голямо космическо тяло.

Наместо това, няколко ключови маневри – които ще доведат до тоталното изчерпване на горивото и неминуемо ще доведат до самоубийството на апарата – позволяват на Касини да мине толкова близо до луните Енцелад и Титан, че учените да потвърдят, че съдържат обитаеми (или поне "пребиотични") среди. Докато не се оборят получените кадри, съществува съвсем реален шанс тези две луни да поддържат някаква форма на първичен живот.Любопитни факти за Касини:

- Касини е голям космически апарат. Всъщност, един от най-големите, които сме пращали в открития космос – размера му е колкото автобус и тежи 5650 кг, от които повече от половината са отделени за ракетното гориво.

- На борда си помещава 12 хай-тек инструмента способни на 27 различни космически проучвания. За да оперират, космическия кораб помещава електронна система от 12 км кабели и 20 хиляди връзки.

- Касини комуникира със Земята през най-големите антени на Deep Space Network, които са с размер от 70 метра в диаметър.

- Макар, че техниката на Касини е на 20 години, в много отношения апарата превъзхожда човешките сетива. Той може да "гледа" в няколко различни спектъра на светлината и енергията. Инструментите на борда му могат да "усещат" магнитните полета, както и малки частици космически прах, които човешкото око не може да види.

- Касини заснема точно 453 048 снимки, открива 6 нови луни на Сатурн и изпраща към Земята общо 645 GB данни.

- На края на мисията си Касини е изминал общо 7.8 млрд. км. За справка, Сатурн се намира на около 1.4 млрд. км от Земята.

- Касини струва 3.9 млрд. долара. Тази цифра включва 2.5 млрд. за построяването на кораба и изстрелването му, както и 1.4 млрд. които са били изразходвани от персонала следящ и отговарящ за полета в последвалите 20 години.

- Повече от 250 учени от цял свят продължават да анализират данните получени от Касини.

Източник: pcworld.bg