На 15-ти ноември започват Коледните пости. Те продължават до 24

...
На 15-ти ноември започват Коледните пости. Те продължават до 24
Коментари Харесай

Ето как да се храним по време на Коледните пости

На 15-ти ноември стартират Коледните пости. Те не престават до 24 декември - Бъдни вечер. На Коледни заговезни – денят преди започване на постите, за последно се яде блажно. На този ден се коли кокошка, която се подготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с фасул. По време на постите не се позволяват мляко, млечни артикули, яйца и месо. Рибата е разрешена на Никулден.

Каква храна е позволено да се яде по време на постите?
Можем да ядем всичко, което е от растителен генезис. Напълно се не разрешава потреблението на месо, яйца и млечни артикули. Ако по време на поста има по-голям християнски празник, се позволява риба. През Коледните пости това са 21 ноември - Въведение Богородично и 6 декември - Никулден. Седмица преди причестяване не се позволява потреблението на олио и зехтин.
Храните, които могат да заместят месото са бобовите – боб, грах, леща, нахут. Те са богати на фибри и протеини, а също и на редица витамини. Чудесен избор за трапезата са артикули като киноа и булгур. Соята и варивата са най-хубавата опция на месото. Включете зеленчукови супи в менюто си.
Сиренето и кашкавалът участват на нашата софра съвсем всекидневно. Но те могат да бъдат сменени със сирене от растителен тип – да вземем за пример тофу (соево сирене) или сирене от кашу.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР