На 15 октомври (неделя) от 8:30 часа БНТ2 ще излъчи

...
На 15 октомври (неделя) от 8:30 часа БНТ2 ще излъчи
Коментари Харесай

Освещаването на храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ пряко по БНТ2

На 15 октомври (неделя) от 8:30 часа БНТ2 ще излъчи директно откриването на новоизградения храм „ Въздвижение на Светия Кръст Господен " в столичния квартал „ Лозенец ". Освещаването ще бъде осъществено с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Строителството на ъгъла на булевардите „ Джеймс Баучер " и „ Черни връх " стартира през 1998 година и една 20 години по-късно, със съдействието на Столична община, са издадени всички нужни документи за довършването на градежа. Църквата „ Въздвижение на Светия Кръст Господен " е построена съвсем още веднъж с дългогодишните старания на жители, църковни и общински управляващи, а за довършването му съществени ктитори стават семейство Арабаджиеви.

Новата черква е издигната на едно от най-високите места в града, където през 1878 година е повдигнат каменен кръст в чест на Освобождението и в памет на починалите воини. Кръстът над София е бил първият мемориален монумент в България. По-късно кръстният знак е свален, а местността е наречена „ Кръста ".

Кръстът от 1878 година, който през 2005 година е разгласен за монумент на културата, до през днешния ден е бил защитаван ревниво от настоятелството на църквата „ Преображение Господне ". Неговата уникалност е в своеобразното единение сред опълченските и оброчните гробищни кръстове. В двора на църквата „ Въздвижение на Светия Кръст Господен " каменният оброчен кръст от преди 139 години ще бъде повдигнат още веднъж.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР