На 15 октомври младият цигулар ще свири в София концерти

...
На 15 октомври младият цигулар ще свири в София концерти
Коментари Харесай

Елин Колев: Моята цигулка носи велика енергия

На 15 октомври младият цигулар ще свири в София концерти от Вивалди, употребявайки неиздадени ръкописи от Дрезденската библиотека
„ Моята цигулка носи велика сила “, показа неотдавна в изявление за Класик ФМ радио младият цигулар Елин Колев, който през тази есен ще изнесе серия от концерти за българската аудитория. Вече няколко години надареният реализатор свири на майсторска цигулка „ Лоренцо Каркаси “, основана във Флоренция през 1749 година. „ Изработена е от доста тънко дърво “, споделя Елин. „ Направена е по този начин, че и най-малкото деяние или смяна в придвижването на пръстите се отразява и предава от корпуса. Има толкоз доста история в нея! Чувствам огромна отговорност към този инструмент “, споделя още цигуларят, който се завръща у нас след 5-годишно неявяване от родната музикална сцена. През този интервал Елин продължи образованието си в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин, взе присъединяване в академия „ Сейджи Озава “ в Швейцария, дебютира във „ Виктория Хол “ - Женева, а през 2017 година бе включен в специфичната стратегия за млади музиканти „ SWR2 New Talent “ на немската социална медия SWR2. Младият цигулар изнесе също концерти с Хауърд Грифитс в зала „ Тонхале “ - Цюрих, дебютира със Симфоничния оркестър на Бад Елстер (Chursächsische Philharmonie) и изнесе концерти с Филхармоничния оркестър на Театър „ Плауен “ в Цвикау и Симфоничния оркестър на Лайпциг.
„ През тези пет години, през които не съм идвал в България, доста неща се трансформираха за мен. Възприемането ми за музиката в този момент е друго. Реших да показва стратегия с 6 концерта от Вивалди, в които да покажа моето ново усещане за тази ера, въз основата на своя житейски и музикален опит. Радвам се, че ще имам тази опция “, добавя цигуларят.
Елин Колев към този момент дойде у нас за своето турне, което стартира с концерт на 20 септември в Русе. След това той ще гостува също във Варна, Ямбол и Враца. Последният концерт е на 15 октомври от 19:30 ч. в столичната зала „ България “ с Оркестъра на Класик ФМ радио. Изявата на надарения реализатор в София е част от поредицата „ Концертмайсторите “ и се финансира от стратегия „ Култура “ на Столичната община.
В българското турне Елин Колев ще извърши някои от най-изящните и въздействащи произведения на бароковия занаятчия Антонио Вивалди. Освен цикъла „ Годишните времена “, който е обичан на доста меломани, публиката ще чуе също концерта „ Великият могул “ (Grosso mogul, RV 208), и Концерт в Ре мажор (RV 212), отдаден на празника на Св. Антоний от Падуа. Вивалди написа тази извънредно виртуозна творба през 1712 година и самичък взе участие в първото осъществяване. Подготвяйки програмата си за България, Елин Колев открива неиздаден до в този момент ръкопис на концерта в Дрезденската библиотека. На базата на този манускрипт, Елин и неговият татко Мариан Колев, който също е цигулар, приготвят нотния материал за осъществяването у нас. Така българската аудитория ще чуе за първи път тази версия на Concerto fatto per la solennità della santa Lingua di S. Antonio in Padua, RV 212.
Елин Колев е известен в България от неговите сполучливи изяви в София в „ Европейски музикален фестивал “ 2013 и поредицата „ Концертмайсторите “ 2014. Той е притежател на премията „ Дебют “ от церемонията „ Музикант на годината “ 2013 на Българското национално радио. Участвал е също във фестивалите „ Варненско лято “ и „ Европейски дни на културата “ във Франкфурт.
Билетите за концерта на Елин Колев в София на 15 октомври са на цени от 15 до 45 лева и са в продажба на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на http://ticketsbg.com


Цикълът „ Концертмайсторите “ се организира от 2002 година. През годините в него са взели участие водещи международни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и други След едногодишно спиране през 2011 година, цикълът бе обновен с помощта на поддръжката на Столична стратегия „ Култура “. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Летисия Морено (Испания), Мила Георгиева, Алекси Кени (САЩ) и други Програмите „ Българска класика “ и „ Млади гении “ от цикъла „ Концертмайсторите “ 2014 бяха показани с огромен триумф на влиятелния музикален фестивал „ Европейски дни на културата “ във Франкфурт на Майн (Германия).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР