На 15 ноември (вторник) започва най-големият пост за тази година,

...
На 15 ноември (вторник) започва най-големият пост за тази година,
Коментари Харесай

Предстоят Коледните пости - прочистване на тялото, пречистване на душата

На 15 ноември (вторник) стартира най-големият пост за тази година, а и последният.

Коледните пости не престават до 24 декември (Бъдни вечер) в това число.

По време на постите може да се използва олио и вино без сряда и петък. Не би трябвало да се ядат храни от скотски генезис - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

Ако желаете да имате бърз достъп до всички забавни и вдъхновяващи публикации всеки ден, свалете мобилното приложение на Edna от ТУК!

На Никулден - 6 декември, се позволява риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните дами, болните и възрастните хора, на които са позволени мляко и млечни артикули. Според някои духовници не е толкоз значимо да се съблюдава прецизно физическият пост.

Човек би трябвало с делата си да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси помилван. Венчавките са неразрешени от през днешния ден /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод позволява при изключителни случаи енорийските свещеници да правят венчавки от 26 декември до 4 януари, без да желаят авансово позволение от своя митрополит.

В идващите 52 дни до Богоявление ще се вършат единствено цивилен бракове. Протестантските църкви напълно отхвърлят поста. Католическата черква изисква по време на коледните пости да не се яде месо - единствено в петъчните дни.
 Thinkstock
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „ Коледните заговезни” , денят преди да се стартира постенето, когато за последно се яде блажно. За Коледните заговезни се коли огромна кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с фасул и лой. Точи се и вита баница с тиква - „ тиквеник” с доста орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни — чак до Коледа, когато става „ отговяването” - това е традицията.

Дори да не сме религиозни, постите могат да ни оказват помощ да организираме нашата диета и здравословно хранене

Има три типа вегетарианство: първият и най-малоброен е вегетарианството по здравословни аргументи. Рядко се среща, само че въпреки всичко го има - постанова се заради алергичната реакция против наситените аминокиселини, които се съдържат в месата.

Вторият тип вегетарианци са “временните”, тези, които не ядат месо поради разнообразни диети. Най-голямата група е на вегетарианците по религиозни аргументи. Ако сте решили да извършите краткотрайна диетична стратегия за филтриране на организма си, започнете, откакто се запознаете с правилата на диетата.
 Thinkstock
Всеки ден сред главните хранения консумирайте някакъв плод, за препоръчване е да е еднакъв за деня. Яжте сурови зеленчуци без ограничавания през целия ден като главно ядене. Като фалшификация използвайте кисело мляко или малко ябълков оцет. Веднъж дневно можете да употребявате и подготвен соев сос. В интервала на диетата най-малко два дни си приготвяйте зеленчуци на пара. Те ще бъдат вашето главно ядене. Включете в менюто си зеленчукови супи.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР