На 15 ноември Владимир Путин разговарял по телефона с лидерите

...
На 15 ноември Владимир Путин разговарял по телефона с лидерите
Коментари Харесай

Руснак смачкал в бой с танка си в Донбас 9 украински войници

На 15 ноември Владимир Путин разговарял по телефона с водачите на ДНР и на ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки по отношение на обновяване на договарянията с Украйна за замяна на пленниците. По версията на Киев, в пандизите на ДНР и ЛНР се намират 152 заложници. В Донецк и Луганск чакат освобождение от 900 до 1000 души.

От другите изявления в медиите и дребното публични сведения се вижда, че описите скоро няма да могат да се изчистят от инцидентни имена.

Киев признава единствено 306 пленници. В отговор Донецк и Луганск приказват едвам за 74 пленници. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че някои от пленените „ сепаратисти” по разнообразни аргументи не желаят да се връщат в Донбас. Освен това Украйна отхвърля да освободи хора, които към този момент са наказани и нямат статут на пленници, или са ВИП-пленници.

Според mk.ru, образец за това е Руслан Гаджиев. Мъжът от Ставрополския край е доброволец в Донбас, механик-водач на танк от батальона „ Август” на милицията в ЛНР, попаднал в плен през януари 2015 година Процесът против него ще продължи още най-малко година и най-вероятно ще получи доживотна присъда.

Гаджиев е единственият оживял войник от танковия взвод, нахлул в позициите на украинския взводен опорен пункт край Санджаровка. По версията на обвиняването, с веригите на своя танк той смачкал 9 украински бойци и осакатил още 12.

Атакуващите танкове обаче били три и само Гаджиев оживял от екипажите. Танкът му бил улучен с гранатомет, а по-късно в отворените люкове били хвърлени гранати. Руслан оживял, тъй като викал: „ Аз съм руснак!” Сега избрал версията прокуратурата да потвърди виновността му.

Тъй като няма оповестена война с кървавата кланица край Санджаровка ще я преглежда цивилен съд като типично ПТП: с искане юристът да показа транспортното средство (танка), 37 пострадали (ранени и фамилиите на загиналите), достъп до мястото на багра (което от февруари 2015 година е под контрола на ДНР) и други доказателства.

Гаджиев не попада в листата на размяната. Украйна ще ги пази за продан на значими персони като „ кримските терористи” отпред с Олег Сенцов. Отделен въпрос е дали Русия ще се съгласи на тази замяна, написа mk.ru.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР