На 15 ноември 2017 г. в Софийската градска художествена галерия

...
На 15 ноември 2017 г. в Софийската градска художествена галерия
Коментари Харесай

Хекимян представи българския Рокфелер

На 15 ноември 2017 година в Софийската градска художествена изложба се състоя премиерата на дълго чаканата нова книга на Леа Коен „ Рафаел “ от издателство „ Ентусиаст “. „ Рафаел “ се трансформира в първия и единствен разказ документ за времето сред двете международни войни и Българския холокост.
Книгата бе показана от журналиста и водещ на „ Тази заран “ по bTV Антон Хекимян, шефа на издателство „ Ентусиаст “ Виктория Бисерова и литературния критик проф. Миглена Николчина. Откъс от книгата прочете професора от Нов български университет Ева Волицер.

Антон Хекимян откри вечерта и изрази своята признателност и откровено неспокойствие от другарството си с Леа Коен и от опцията пръв да показа романа. „ Книгата, за която сме се събрали и се веселя, че ще приказваме за нея, успяхме в предаването да покажем два пъти “, сподели Хекимян. „ Разказ, извънредно трогателен освен за една орис, за едни последни часове и за един човек, който не схваща за какво би трябвало да бъде наказан на гибел и не схваща за какво би трябвало да последва тази орис. А и роман – значим, тъй като би трябвало да опише една ера, която е значима за нас. Смятам, че в България сме очевидци на един феномен – не съумяваме да изговорим тематиките до дъно, не съумяваме да реализираме публичен консенсус. Това основава едно безпокойство на духа. Аз пък си мисля, че тази книга може да отвори нови страници, само че може и да сътвори точно това успокоение на духа у нас по тематика, за която по-малко сме говорили или най-малко сме привикнали да приказваме единствено в една бленда – за Холокоста, за спасяването на българските евреи, само че и за нещо друго – ориста на обособения човек, който може да бъде сплескан от държавната машина без значение в коя ера живеем. “

Виктория Бисерова също приветства гостите. Тя не скри вълнението си от публикуването на романа, тъй като с изключение на издател, е и негов редактор.

„ За мен тази книга е доста съкровена и доста персонална “, показа тя. „ За тези пет години, в които Леа приготвя романа, сме имали безчет диалози. Дори редакцията на книгата я направихме двете –седяхме една до друга и спорихме за всяка дума и това беше един прелестен интервал. Рафаел стана като мой идол, като мъжа фантазия, мъжа, който чакам всеки миг да срещна по улиците или да видя в своя кабриолет да кара по софийските улици, несъмнено с кожени ръкавици в цвета на купето.

Това е пета книга, по която работим дружно. Всяка една от тях е била наслаждение. За първи път през 2012 година засегнахме тематиките и застанахме зад книгата „ Ти вярваш “. След това по доста по-достъпен метод с възприятие за комизъм тематиката беше показана в „ Събирачът на дневници “, само че това е еманацията на цялото търсене и дирения на Леа. Това е романът „ Рафаел “ – първият и евентуално ще остане единствен разказ за Българския холокост, писан на български език от български публицист. “

Според литературния критик проф. Миглена Николчина „ Рафаел “ е покъртваща история, основана на документи. „ Ние сме привикнали да мислим за нашата история малко простичко и не желаеме да стартираме да мислим малко по-сложно за нея. Първото, което би трябвало да признаем за това, което Леа Коен е постигнала тук, е, че тя изисква от нас да погледнем на историята си допълнително нюанси, с повече детайлности и от малко по-различни гледни точки. За този разказ може и би трябвало да се приказва. Надявам се, че ще има полемика, която да произлезе от него. Тук има някакво ужасно попадение. Мисля, че тук Леа е съумяла да събере разнообразни аспекти на личното си писане по един ужасно мощен метод. “

Авторът на романа Леа Коен изрази своята признателност към всички присъстващи. „ За мен имаше един доста значим въпрос, когато писах тая книга “, показа тя. „ В нея има една конспирация, която се разгръща върху тази реорганизация на България от 30-те години, която за мен е една реорганизация на така наречения „ загубен парадайс “, на една вяра, която е и персонална вяра на Рафаел Арие, тъй като тъкмо тогава той гради своята кариера, своето благосъстояние.

Еврейството на Балканите в границите на Османската империя и по-късно на самостоятелните страни е имало огромно наличие, само че и доста одушевеност. Имало е една обич, взаимно общуване, изключително в България, която (без да идеализираме) фактически е имала една опция да бъде просперираща и благословена територия. Всъщност аз считам, че в тази книга вложих носталгията – и моята, и на Рафаел, и на Диди, че тази опция е била пропусната и че в действителност това не се е случило по този начин както всички бихме желали. “

Премиерата в Софийската градска художествена изложба беше първото от поредицата събития, които съпътстват излизането на романа. „ Рафаел “ ще бъде показан още на 22 ноември от 18:00 часа в Софийската синагога с присъединяване на издателя Виктория Бисерова, президента на „ Б’ней Б’рит “ Рафаел Чичек, журналиста Илия Вълков, писателката Кристин Димитрова, юриста Иван Минев и актрисата Ева Волицер. Следват:

24 ноември от 18:00 часа – Регионална библиотека „ Пейо Яворов “ гр. Бургас;
25 ноември от 16:00 часа – Среща с читателите в Книжен център „ Гринуич “;
12 декември от 19:00 часа – „ Петното на Роршах “, гр. Пловдив.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР