На 15 май ще преживеем заедно още една невероятна Нощ

...
На 15 май ще преживеем заедно още една невероятна Нощ
Коментари Харесай

Програма на Нощ на литературата във Варна

 На 15 май ще преживеем дружно още една невероятна Нощ на литературата, писана от най-отличаваните и запаметяващи се модерни европейски създатели.

В забавни градски пространства из цяла Европа, измежду които и такива в единайсет български града, ще бъдат прочетени текстове, подбрани от посолствата и културните институти на европейските страни, набелязали най-актуалните измежду своите национални създатели, преведени на български език.

Във Варна и тази година фрагментите от творбите ще бъдат показани в превод на български език, както и в оригинал – на британски, български, италиански, немски, португалски, румънски, маджарски и френски. Специален посетител на изданието през 2019 година е българският публицист и публицист Димана Трънкова, създател на романа " Празната пещера “, с която ни предстоят отворена среща-разговор, учебни полемики и авторско четене. Българският текст ще бъде показан в оригинал и в превод на британски език.

ЧЕТЦИ в Нощта ще бъдат актьорите от Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “ – Варна Стоян Радев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Ненчо Костов и Цветина Петрова, актьорите от Държавен куклен спектакъл – Варна Мария Томова и Теодор Христов, както и младите артисти Ели Пенчева, Виктория Иванова, Симона Роева, Елеонор Колева и Татяна Мариянова от Студио " Театър “ с ръководители Стоян Радев и Веселина Михалкова. Към тях се причисляват основният редактор на Радио Варна Веселина Божинова, и преводачът Юлия Петкова от издателство " Колибри “.

Произведенията в оригинал ще показват Сара Белабес от Англия и Соня Минева от Езикова школа " Крег “ на АНГЛИЙСКИ език, Ивета Маринова и Алекзандър Маухер от Германия на НЕМСКИ език, Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия във Варна, на ИТАЛИАНСКИ език, Мапаше Самуел Афонсу Лувунга и Изаияш Бернарду Малунду Кувула от Ангола на ПОРТУГАЛСКИ език, Ралука-Александра Йонеску от Румъния на РУМЪНСКИ език, Бианка Иванова от Унгария на УНГАРСКИ език, Ерик Перотел, аташе за френския език към Френски институт Варна, на ФРЕНСКИ език.

Организатори за Варна са Община Варна и Младежка фондация " Аморфа “ в партньорство с читателските пространства, Франкофонски център Варна и Почетното консулство на Италия във Варна.

Организатори на Нощ на литературата за България са посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз EUNIC в партньорство с Фондация " Детски книги “.

ЧИТАТЕЛСКИ ГНЕЗДА

Нощ на литературата 2019 гостува в осем пространства в центъра на Варна:

- Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “, Сцена " Филиал “

- Регионална библиотека " Пенчо Славейков “ - Варна

- Държавен куклен спектакъл – Варна / Музей на куклите

- Книжарница " Параграф 22 “ / ул. " Шипка “ №24

- Галерия " Съвременно пространство “ Contemporary Space / ул. " Марко Балабанов “ №23

- The Center World – учебно заведение за танци / ул. " Шипка “ №4

- Италиански ресторант " Corsi di cucina. Corsi di Pasta “ / ул. " Драгоман “ №9

- Бар " Бранд “ – ул. " Мусала “ №2

ПРОГРАМА

Обикаляйте осемте читателски гнезда, с цел да чуете подбраните литератури. Всяко от тях семейства една страна и съответния текст, фрагмент от който ще бъде четен от 18:00 до 22:00 ч. с начало на всеки 30 минути.

Официално разкриване с всички четци и уредниците в Нощта

17:00 ч. Сцена " Филиал “ на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “

Закриване и музикално афтър празненство

" Найт вайбс “ с Mad Bear // афро, фънк, брейкс, геридж, бразилектро

22:00 ч. Бар " Бранд “ - Португалското читателско гнездо – незабавно след последното четене на португалския фрагмент, правещ връзката Португалия-Европа-Африка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР