На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. На този

...
На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. На този
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на потребителите

На 15 март означаваме Световния ден на потребителите.

На този ден преди 55 години за първи път са дефинирани главните права на потребителите: Правото на сигурност. Правото на информация. Правото на избор. Правото да бъдеш чут. През годините с развиването на стопанската система, глобализацията, отварянето на границите на страните и свободното придвижване на артикули и услуги, нараства и смисъла на потребителската отбрана.

Потребителите в Европейския съюз получават от ден на ден права: правото на обучение по въпроси, отнасящи се до отбраната им; право на неподвеждаща реклама; право дефектните артикули да бъдат ремонтирани или заменени; право на контракти без неравноправни клаузи; право за връщане на артикули, закупени от разстояние, в период от 14 дни; право на безвъзмездна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина; правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са обезпечени за потребителите от Европейския съюз чрез развиването на нормативната база и настоящи контролни органи. Тяхната реализация е подкрепена от напъните на неправителствени организации и браншови сдружения.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983 година и от този момент се трансформира във значима дата за всички организации и институции, ангажирани със отбрана правата на потребителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР