На 15 февруари 1961 г. Боинг 707 на белгийската компания

...
На 15 февруари 1961 г. Боинг 707 на белгийската компания
Коментари Харесай

Самолетна катастрофа почерня американския спорт преди 57 г.

На 15 февруари 1961 година Боинг 707 на белгийската компания Сабена лети от Ню Йорк към Брюксел. На борда на машината има 11-членен екипаж и 61 пасажери, измежду които националният тим на Съединени американски щати по фигурно пързаляне, треньорите и близки на състезателите.

Фигуристите пътуват за Световното състезание в Прага. Нищо не предвещава злокобния край на този полет. Боинг 707 е пуснат за пътнически полети едвам 28 месеца по-рано.

Времето в Брюксел в ранната февруарска заран е ясно. Около 10 часа екипажът на полет 548 желае позволение за кацане. Но пистата, на която би трябвало да се приземи, към момента е заета от различен дребен аероплан. Пилотите захождат за финален път, когато внезапно при височина от едвам 270 метра предният колесник се прибира, а скоростта се усилва. Машината прави три завъртания на 360 градуса, след което се изкачва на 460 метра в съвсем отвесна позиция.

Следва лудо въртене, Боингът губи скорост и се разрушава в полето на към 3 километра от летище "Завентем " в Брюксел, като избухва в пламъци. Една от отломките на самолета убива на място фермерът Тео де Лает, който по това време работи на полето, а различен земеделец, който се труди наоколо е с откъснат крайник.

Всички хора на борда на самолета умират. Сред тях са 18-те фигуристи и съпътстващите ги 16 треньори, близки и публични представители на Федерацията по фигурно пързаляне на Съединени американски щати.

Животът си губят 9-кратната шампионка на Съединени американски щати и сегашен треньор на тима Марибел Винсън-Оуен и нейните две дъщери - 16-годишната Лорънс Оуен, която единствено месец по-рано е спечелила американския шампионат при дамите, и 20-годишната Марибел Оуен, която е шампионка на Съединени американски щати в двойките с колегата си Дъдли Ричардс.

Embed from Getty Images

Умират първенецът при мъжете Брадли Лорд и първенците в танцовите двойки Даян Шерблум и Лари Пиърс, както и сребърният медалист при мъжете Грегъри Кели, вицешампионката на Съединени американски щати Стефани Уестърфелд и третата по мощ при дамите Роди Лий Мичелсън.

Само два дни преди злополуката фотография на 16-годишната Лорънс е на корицата на авторитетното издание "Спортс Илюстрейтид ".

Embed from Getty Images

Загубата на американския народен тим потапя в тъга Америка и макар че множеството тимове към този момент са пристигнали в Прага за Световното състезание, Международната федерация взема решение да го анулира. Чешката столица резервира правото си да бъде хазаин през идната година.

Президентът на Съединени американски щати Джон Кенеди също показва съболезнования от Белия дом. Той е персонално обиден от нещастието - Дъдли Ричардс е другар на семейство Кенеди, който постоянно е гостувал в лятната им резиденция Хаянис Порт.
Белгийските следователи обаче по този начин и не съумяват да открият повода за злополуката. Най-вероятната версия е за механична щета.

През 2011 година, във връзка 50-ата годишнина от трагичния случай, имената на 18-те фигуристи и 16-те треньори и близки бяха вписани в "Залата на славата " на американското фигурно пързаляне в Колорадо спрингс.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР