На 15 декември, събота, парламентът на РС Македония ще проведе

...
На 15 декември, събота, парламентът на РС Македония ще проведе
Коментари Харесай

На 15 декември РС Македония избира 21 мнистри, ето кои са предложени

На 15 декември, събота, Народното събрание на районен съд Македония ще организира съвещание, по време на което ще бъде разискван и гласуван съставът на новото държавно управление, препоръчано от Димитър Ковачевски.

То ще се състои от 21 министри. СДСМ и обединението ще имат 12 министри, ДСИ 6, а „ Алтернатива ” – трима.Новият кабинет ще има един министър повече – министър без портфейл, който ще бъде от квотата на „ Алтернатива ”.

Предложеният от Ковачевски кабинет включва следните министри:

Вицепремиер за битка против корупцията – Славица Гърковска

Вицепремиер за икономическите въпроси – Фатмир Битичи

Вицепремиер за европейските въпроси – Боян Маричич

Министър за политическата система и връзките сред общностите - Артан Груби

Министър на защитата – Славянка Петровска

Министър на външните работи – Буяр Османи

Министър на вътрешните работи – Оливер Спасовски

Министър на правораздаването – проф. доктор Никола Тупанчевски

Министър на финансите – Фатмир Бесими

Министър на стопанската система – Крешник Бектеши

Министър за земеделието – Люпчо Николовски

Министър на труда и обществената политика – Йована Тренчевска

Министър на културата – Бисера Костадиновска-Стойчевска

Министър на превоза и връзките - Благой Бочварски

Министър на опазването на здравето – Беким Сали

Министър на образованието и науката – Йетон Шакири

Министър на осведомителното общество и администрацията – Адмирим Алити

Министър на околната среда и пространственото обмисляне – Насер Нуредини

Министър на локалното самоуправление – Горан Милевски

Министър без сектор, отговарящ за диаспората – Джемаил Чупи

Заседанието на Народното събрание за избор на ново държавно управление е планувано за 15 януари, събота, за 11:00 часа. Дебатите по отношение на избора на държавно управление може да продължат най-вече два дни, а съставът на кабинета би трябвало да се гласоподава по-късно, т.е. най-късно до 24:00 ч. на втория ден (до среднощ в неделя).

Съгласно Устройствения устав на Народното събрание, претендентът за министър-председател показва програмата и предлагането за състав на държавното управление по време на съвещанието, на което ще се гласоподава за него. Гласуването се прави след цялостното показване на състава на държавното управление с очевидно гласоподаване.

Правителството се счита за определено, в случай че за него са дали своят вот болшинството от общия брой депутати в Народното събрание. То встъпва в служба деня на избирането си.

БГНЕС напомня в резюме събитията, довели до избора на ново държавно управление.

Длед пагубната загуба на локалните избори на 31 октомври министър председателят на районен съд Македони и водач на СДСМ Зоран Заев разгласи, че ще се отдръпна освен от лидерския пост в ръководещия Социалдемократически съюз, само че и от поста на министър-председател. На 12-ти декември досегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски бе определен за ръководител на СДСМ. На 22 декември Зоран Заев изпрати оставката си като министър председател на ръководителя на Народното събрание Талат Джафери, а на няколко дни по-късно, на 29декември, президентът Стево Пендаровски връчи мандат на Димитър Ковачевски за сформиране на държавното управление.

В новия съдружен кабинет се включи още една албанска групировка - " Алтернатива " на Африм Гаши.

Основен приоритет на държавното управление ще бъде оправянето с енергийната рецесия в страната, която е европейска енергийна рецесия и се усеща и в районен съд Македония. Вторият приоритет е опазване на стандарта на живот на жителите и на фирмите в светлината на икономическата рецесия, която е разследване от енергийната рецесия. На трето място е осъществяването на задачите във връзка с огромните инфраструктурни планове, утвърдени от бюджета за 2022 година, както и от законовите решения, утвърдени през декември от Народното събрание.

При връчването на мандата за сформиране на държавното управление Ковачевски прикани сънародниците си за обединяване и за превъзмогване на разликите.

„ За нас патриотизмът не е празна дума и туптене по гърдите. Това не е и шовинизъм, нито пък разправии със съседите, нито пък ново минало, което ни оферират. За нас патриотизмът значи да създадем нещо за страната ни. Да подсигуряваме бъдещето на нашите деца. Да увеличим заплатите. Да защитим онеправданите и с кураж да решаваме най-горещите проблеми в страната ", сподели Ковачески.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР