На 15 декември 1944 г., девет дни преди Коледа, Винголф

...
На 15 декември 1944 г., девет дни преди Коледа, Винголф
Коментари Харесай

Офанзивата в Ардените - последната битка на Хитлер

На 15 декември 1944 година, девет дни преди Коледа, Винголф Шерер научава, че е малко евентуално да доживее до Бъдни вечер. Гренадирската дивизия на 20-годишния тогава лейтенант била ситуирана в региона Айфел, когато се получава заповедта за започване на атака в Ардените. Два часа по-късно Шерер и неговите 60 подчинени са трансферирани на западната фронтова линия покрай Уденбрет.

" Усещахме, че като че ли това са последните ни дни на този свят. Всички бяхме наясно, че това е последният ни късмет да обърнем войната в наша изгода. Но никой не знаеше дали ще оцелеем ", спомня си Шерер.

На идната заран в 05:30 ч. германците откриват мощен артилерийски огън, чийто пронизителен звук пронизва тишината в Айфел. Шерер и бойците му залягат в окопите и за час не помнят за смразяващия мраз в снега.

" Германският барабанен огън беше толкоз ужасяващ и в това време толкоз впечатляващ. И тогава си помислих, че въпреки всичко можем да успеем! "

Заедно с Шерер още 240 000 бойци и стотици танкове напредват към сварените неподготвени американски елементи. Целта на германците е да завладяват белгийския пристанищен град Антверпен, с цел да пресечен доставките за съдружниците.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР