На 15 август започва строителството на отсечката Белокопитово-ТърговищеДо 2024 г.

...
На 15 август започва строителството на отсечката Белокопитово-ТърговищеДо 2024 г.
Коментари Харесай

Пускат предсрочно 10 км от „Хемус“

На 15 август стартира строителството на правата Белокопитово-Търговище


До 2024 година ще е напълно приключена автомагистрала “Хемус ”. Върви мащабно строителство и ще извърша обещанието си пред хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище и Варна. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов, който през вчерашния ден инспектира построяването на правата сред Ябланица и пътен възел “Боаза ” дружно със строителния министър Николай Нанков и ръководителя на Агенция “Пътна инфраструктура ” инж. Светослав Глосов.

Премиерът посочи, че това е най-трудният за създаване сектор, за който се изисква голям труд и потенциал.  “Виждате по какъв начин се строи в планината – тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави Брутният вътрешен продукт, това ще докара повече бизнес и туристи ”, добави Борисов.

Въпреки провокациите и сложния планински терен правата от автомагистрала “Хемус ” ще бъде приключена предварително със 7-8 месеца, изясни районният министър Николай Нанков. В същото време не е юридически компромис с качеството на пътя и сигурността на служащите. Очаква се правата да бъде отворена за придвижване през август идната година.

Трасето включва и редица уреди. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, един подлез при общинския път Брестница-Съева дупка и една етапна връзка наоколо до село Брестница, която ще свърза трасето с първокласния път Коритна-Белокопитово. Това изясни ръководителят на АПИ инж. Светослав Глосов за “Труд ”. Магистралното трасе ще е с габарит от 27 метра, с две ленти в посока, две ленти за прекъсване и средноразделителна линия.

От инженерна позиция се построяват големи уреди – диги по 26 метра, с цел да се изравни денивелацията на трасето, изясни министър председателят Бойко Борисов на място. Водостоците са големи, защото зоната е вододайна. Отливат ги на място, добави министър председателят. Техническият началник на обекта Калин Борисов изясни, че огромните диги се извършват чрез арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се вършат на място, с цел да се спестят разноските от превоза им.

Към момента 30 % от трасето на 10-километровия сектор сред Ябланица и пътен възел “Боаза ” е готово, а дружно с проектирането осъществяването е на 35 на 100, изясни Нанков.

Средствата, които се влагат, са 55 млн. лева без Данък добавена стойност при оповестена в началото цена от 90 млн. лева Спестени са 40%, акцентира районният министър. Той съпостави инвестицията с тази за построяването на автомагистрала “Люлин ”. При същия терен и същите уреди търгуваната през 2005 година автомагистрала коства към 8 млн. евро на километър. Тук приказваме за под 3 млн. евро. за километър или съвсем 3 пъти разлика в цената, обърна внимание Нанков. В момента се приготвят и промени, с които ще се удължи гаранцията на автомагистралите с 3 години, добави министърът.

Премиерът Бойко Борисов разгласи след инспекцията, че на 15-ти август ще стартира строителството на правата сред Белокопитово и Търговище от автомагистрала “Хемус ”. До края на месеца ще започва и търга за създаване на правата от пътен възел “Боаза ” до разклона за Плевен и Ловеч. Тези 52 км ще бъдат разграничени на три стадия, изясни Нанков. До края на годината ще се търгуват и останалите към 83 км до Велико Търново, заяви министърът.

Премиерът Борисов разяснява, че евентуално при започване на октомври, с 8 месеца предварително, ще бъде открита правата до Сандански на автомагистрала “Струма ”. В момента останалите сектори от тази автомагистрала се строят или търгуват. По отношение на археологическите находки той уточни, че решението зависи от археолозите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР