На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който

...
На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който
Коментари Харесай

В нощта преди Голяма Богородица се сбъдват желания

На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който християнската черква уважава Света Богородица, като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище.

Това е най-светлият летен празник и с него свързваме доста поверия, обичаи и традиции, споделя Edna.bg.

Има и вярване, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните дами могат да заченат.

На Богородица младите бездетни булки носят блага за светицата в църквата - цветя, кърпи и облекла - като ги слагат под нейната икона.

Друго вярване гласи, че още на 14 август вечерта, дамите, които желали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели блага и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се снабдят с отроче.

Много хора в нощта против празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благоденствие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се благодарение на благословията на Богородица то да се сбъдне.

Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „ Света Богородица ", където в църквата „ Успение Богородично ", се намира една от чудотворните икони на Богородица, която съгласно преданието оказва помощ на бездетните да заченат. На този празник там идват и доста заболели, молещи се за излекуване. Поверието гласи, че единствено тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.

Ако на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие в идната година.

Старо вярване поучава в този ден всички млади дами да не се допират до нищо с червен цвят, с цел да не останат бездетни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР