На 15 август 2021 г. ислямските фундаменталисти завзеха без бой

...
На 15 август 2021 г. ислямските фундаменталисти завзеха без бой
Коментари Харесай

Талибаните честват първата годишнина от връщането си на власт в Афганистан

На 15 август 2021 година ислямските фундаменталисти завзеха без пердах столицата Кабул след атака в цялостен Афганистан

Днешният ден е разгласен за празничен в Афганистан - талибаните празнуват първата годишнина от връщането си на власт след изтеглянето на американските сили. В страната измина година, белязана със мощен спад в правата на дамите и дълбока филантропична рецесия, предадоха Франс прес и телевизия "Франс24 ", представени от.

На 15 август 2021 година ислямските фундаменталисти завзеха без пердах столицата Кабул след светкавична атака в цялостен Афганистан против държавните войски, комплицирани поради изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО след двайсетгодишна военна интервенция в страната.

"Изпълнихме своя дълг, натрапен от джихада, и освободихме страната си ", обобщи Ниаматуллах Хекмат, един от талибанските бойци, влезнали в Кабул на този ден - едвам часове след бягството от страната на сваления президент Ашраф Гани.

Освен оповестяването на днешния ден за празничен, досега не е оповестена никаква публична тържествена гала по отношение на годишнината. Държавната телевизия обаче уточни, че ще излъчва специфични стратегии, без да даде разяснения.

Талибанските бойци приветстват годишнината, откогато са поели държавното ръководство, само че в същото време организациите за филантропична помощ са разтревожени, защото половината от 38-милионното население живее в изключителна беднотия.

Твърде бързо и макар първичните си уверения новите господари на страната значително се върнаха към извънредно строгото тълкувание на исляма, особено за първото им ръководство от 1996 до 2001 година, ограничавайки доста мощно правата на дамите.

За дамите през днешния ден са недостъпни редица обществени длъжности, неразрешено им е сами да пътуват отвън града, където живеят. През март ислямистите още веднъж затвориха за девойки вратите на гимназиите и колежите - едвам часове след от дълго време оповестеното им отваряне за тях. А при започване на май висшият лидер на талибаните подреди дамите да носят на открито дреха, напълно покриваща тялото, за предпочитане бурка.

"Откакто пристигнаха, животът изгуби смисъл ", въздиша Огаи Амайл, жителка на Кабул. "Отнеха ни всичко, влязоха даже в персоналното ни пространство ", вайка се тя.

Афганистанците признават, че с края на войната и връщането на талибаните насилието в страната е намаляло. Мнозина от тях обаче мощно страдат от острата икономическа и филантропична рецесия.

"Хората, влизащи в нашите магазини, толкоз се оплакват от високите цени, че ние търговците напряко намразваме работата си ", споделя Нур Мохамад, търговец от южния град Кандахар, люлка на талибанското придвижване и център на властта им.

В очите на ислямистките бойци прочее насладата от успеха засенчва сегашната икономическа рецесия.

"Може да сме небогати, може да срещаме компликации, само че бялото знаме на исляма към този момент постоянно ще се рее високо в Афганистан ", разяснява един от тях, носещ дежурство в столичен парк.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР