На 15 август 1944 г., десет седмици след десанта от

На 15 август 1944 г., десет седмици след десанта от ...

Франция празнува 75 години от своя десант, в който основна роля изиграва Африка.


На 15 август 1944 г., десет седмици след десанта от 6 юни на съюзниците в Нормандия (в Северозападна Франция), започва втора офанзива - на средиземноморския бряг на Франция и този път в нея участват преобладаващо френски сили. Сред тях е силната "африканска армия": сенегалски и алжирски пехотинци, марокански бойци, френски бойци от Северна Африка изиграват ключова роля за победата, пише агенция Франс прес.

"Нанси е с крива шия" - с това съобщение, разпространено по радиото от Лондон френската съпротива е уведомена за втория десант във Франция след този в Нормандия на 6 юни.

След като заблуждават противника, поемайки първоначално курс към италианския град Генуа, над 2000 кораба с 450 000 души на борда се насочват към вражеските укрепления в Прованс на южното френско крайбрежие. Макар в десанта в Нормандия да участват малко французи, във втория десант те са 250 000, повечето от африканската армия.

Нещата се развиват доста бързо: на 17 август Хитлер нарежда изтегляне на германските войски от Южна Франция с изключение на Тулон и Марсилия, а на 27 и 28 август тези стратегически пристанища са освободени. Дебаркиралите в Прованс войници се обединяват на 12 септември със силите, идващи от бреговете на Нормандия.

"За по-малко от 15 дни цял Прованс е освободен", казва пред Франс прес Флоримон Календини, директор на Мемориала на освободителния десант в Прованс в Тулон.

Източник: mediapool.bg