На 14 юли в цяла Франция се чества годишнината от

...
На 14 юли в цяла Франция се чества годишнината от
Коментари Харесай

Франция чества годишнината от превземането на Бастилията

На 14 юли в цяла Франция се празнува годишнината от завладяването на Бастилията, което се смята за начало на Френската гражданска война (1789 г.) и е народен празник на страната.

Бастилията е затвор-крепост, която се е издигала върху сегашния Площад Бастилията в Париж. Тя е знак на началото на Френската гражданска война. Била е завладяна по време на националното въстание на 14 юли 1789 година, по-късно е разрушена от дърводелци от предградието Сент Антони на Париж. Бастилията е била издигната през 70-те години на 14-ти век като част от проект за отбрана на Париж, само че е била превърната в политически затвор.
Това е бил един от най-удобните затвори за аристократите, на които кралят се е гневял. Той е изпращал досадниците там посредством кралско писмо за заточване без съд.
Бастилията е била изцяло разрушена на 14 юли 1790 година. Камъните от стените й са употребявани за построяването на здания и мостове в покрайнината. Все още могат да се видят остатъци от нея, изложени на спирката на метрото на площад Бастилията в Париж.
Значението на завземането на Бастилията е било мощно преувеличавано от сантименталните историци като Жул Мишле, който е желал да трансформира това събитие в знак на основаването на френската република. Всъщност, съгласно текстове от това време (писма на един участник в събитията), завладяването на постройката е станало съвсем без конфликти. Около 1000 индивида, представляващи група бунтовници, са нахлули в постройката, с цел да търсят оръжия. Тя е била защитавана единствено от една шепа хора.
От 31 януари 1879 година, 14 юли е народен празник на Франция. Това се счита за знак на раждането на Френската Република. Празникът е мотив за доста празненства: балове, концерти, заря, президентски речи и военни митинги.
В наши дни на мястото на Бастилията е ситуиран площад (Place de la Bastille ) и опера (L’Opera de la Bastille) със същото име, в която се обитава Парижката национална опера (Opera National de Paris). Операта е издигната по самодейност на някогашният френски президент Франсоа Митеран (Francois Mitterrand) и е открита на 13 юли 1989 година, във връзка 200-та годишнината от разрушаването на крепостта.
Френската гражданска война е интервал от историята на Франция, траял от 1789 до 1799 година и изпълнен с огромни политически и обществени катаклизми. Важно нейно разследване е унищожаването на безспорната монархия и, след малко републиканско ръководство, установяването на предвожданата от Наполеон Бонапарт тирания. Той оказва мощно влияние върху публичния живот в Европа, стимулирайки демократичните придвижвания на континента.
Условно, Френската гражданска война може да се раздели на два стадия - първи стадий (от 1789-1792 г.) и втори стадий (от 1792-1794 г.). През първият се отстраняват феодалните привилегии и църковният десятък. През август 1789 се основава декларация (За) Правата на индивида и жителя, а през 1791 година се гласоподава и приема конституция. С издаването й, Франция става конституционна монархия. Според Конституцията, кралят може да постанова несъгласие над законите и да образува държавно управление. Друго изобретение е и основаването на свободен съд. Вторият стадий от революцията е белязан от гилотинирането на Луи XVI и сполучливото отбиване на антифренската коалиция, а точно на съюзните сили на Прусия, Русия и Австрия (съюзът на тримата императори).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР