На 14 юли 2022 Симон Ван Парис от Белгия и

...
На 14 юли 2022 Симон Ван Парис от Белгия и
Коментари Харесай

3 международни артисти по програма ContextAiR

На 14 юли 2022 Симон Ван Парис от Белгия и артистичното дуо Анне Ферес и Люк Конрой от Нидерландия показаха своето изкуство в пространството на Котка и мишка. LOCAL в Капана. Тримата описаха за своя опит досега в разнообразни градове и с разнообразни контексти, както и споделиха своите усещания от Пловдив.

Симон е ваятел, постоянно работи с разнообразни открити материали и предмети, от които основава скулптурни портрети на градовете, в които обитава. В Пловдив е към този момент от месец, интензивно събира материали и работи върху своето произведение, което възнамерява да показа в Стария град.

Със своето изкуство Анне и Люк се стараят да разрушават туристическите стандарти и да основават по-синкретични картини на местата и градовете. Често подхождат с подигравка, само че и доста обич, откривайки неподозирани от рутината на всекидневието облици и обекти.

Тази година резидентите на ContextAiR споделят едно общо пространство, в резидентния център на ЛАЛА Ателие в покрайнините на Пловдив, което ги трансформира в една мини артистична общественост, посветила се на Пловдив и подготвя и за изобретателния продан на хрумвания и опит посред им. Много бързо и тримата откриха своите направления в града, откриха кварталите, потайностите и красивите гледки с необикновен и любопитен взор. Всеки контакт с локалния подтекст и с хората в града е прекарване и ентусиазъм за тях.

Анне и Люк споделят красиви облици от ежедневния Пловдив в своя профил в Инстаграм @news_from_home

Симон основава видео дневник на резидентния си престой, в който запечатва прекарвания още от първия ден на https://www.studiovanparys.com/blog

До края на юли следва показване на скулптурния портрет на Пловдив от Симон Ван Парис. А през август Анне Ферес и Люк Конрой ще основат собствен стенна живопис, отдаден на града.

ContextAiR е стратегия за креативен резиденции в гр. Пловдив, която е инициирана през 2021 година от Община Пловдив. От 2022 година куратор на ContextAiR е Светлана Куюмджиева и програмата се отваря за интернационално присъединяване.

През октомври в границите на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 година креативна резиденция: на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР