На 14 юли 2018 г. светът отбеляза стогодишнината от рождението

...
На 14 юли 2018 г. светът отбеляза стогодишнината от рождението
Коментари Харесай

CineLibri отбелязва 100 години от рождението на Ингмар Бергман

На 14 юли 2018 година светът означи стогодишнината от рождението на един от най-великите кино стилисти на всички времена – Ингмар Бергман. Честването на това значимо за света на киното събитие е измежду акцентите в програмата на CineLibri 2018.

В знак на респект към личността на именития режисьор, фестивалът ще предложи кинопанорама с негови филми, която ще приключи тържествено с изискана галавечер в зала България на 13 октомври.

В рамките на събитието ще бъде излъчен документален филм за Бергман, съпроводен с видео привет към феновете от страна на живата легенда Лив Улман, муза на фамозния режисьор. Ще звучи музика от филмите на Бергман, изпълнена онлайн от оркестъра на Софийска филхармония, която ще ни придвижи на снимачната площадка, като пресъздаде знакови подиуми с обичаните му артисти.

Ингмар Бергман (1918-2007) е един от гениите в международното киноизкуство, сценарист и продуцент с над 60 кино лентата в креативната си биография. Също толкоз скъп и като драматург, той режисира над 170 театрални постановки.

Шедьоври като Есенна соната, Сарабанда, Шепот и крясъци, Сцени от един фамилен живот, Фани и Александър, Поляната с дивите ягоди постановат нов кинематографичен език и остават задълго в мозъка и сърцата на милиони фенове по света.

Най-страстни почитатели на неговата работа са самите основатели на филми – режисьори, сценаристи, артисти, оператори и монтажисти. Характерен за киношедьоврите му е театралният метод, само че филмите му черпят ентусиазъм и от живописта, музиката, литературата и философията.

По думите на Уди Алън, различен огромен актуален режисьор, в работата си Бергман изследва най-дълбоките безпокойства на хората, създавайки проникновена кино лирика: смъртната природа на индивида, любовта, изкуството, религиозните подозрения, провокациите на брачния живот, неспособността да поддържаме връзка пълноценно.

По време на фестивала ще бъдат показани два от най-забележителните филми на Бергман с присъединяване на Лив Улман, която през последните години нашумя и с достиженията си като режисьор. Българската аудитория я познава и посредством изповедната книга Промяна, написана в годините, когато тя е на върха на славата си. Във връзка с годишнината, преди броени дни Колибри пусна ново издание на Латерна магика, изумително образна автобиография, открехваща завесата към чудото Бергман.

Тя наблюдава живота на режисьора от детските години в шведската провинция, през работата му в театъра, до триумфите в киното и бурните му сантиментални истории. Бергман си спомня свои прекарвания и положения посредством поредност от разтърсващи ретроспекции, които документират някои от най-важните моменти в историята на киното на XX век.

Тазгодишното издание на интернационалния кино-литературен фестивал ще се организира сред 11 и 24 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Ловеч, Видин, Враца, Благоевград, Търговище, Стара Загора и други регионални центрове. Програмата включва над 40 кино лентата с национални министър председатели, посетители със международно самопризнание, доста церемония събития и изненади. Тематичен фокус е любовта във всичките й форми и превъплъщения, а мотото е Любов сред редовете.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР