На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. Днес

...
На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина. Днес
Коментари Харесай

Днес честитим именния ден на Нина

На 14 януари православната черква празнува Св. Равноапостолна Нина. Днес имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо.

Името е с античен вавилонски генезис – Нин се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и значи „ огън “, „ пламък “.

Нина е известна в историята като просветителка на Грузия. Тя произлиза от доста състоятелен християнски жанр. Когато схваща за езичеството в Иверия (дн. Грузия), тя отива там и стартира да популяризира вярата в Иисус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо угощение. Изведнъж тогава се случва знамение. Езическият кумир, който е обект на молебствия от страна на локалните поданици, бива изумен от гръмотевица и всички изпадат в суматоха. Легендата гласи, че точно Нина е провокирала това, защото се помолила на Бог да спре езическите действия на тези грешници.

Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там. Основната ѝ активност е обвързвана с християнски проповеди и национална медицина. Смята се, че Света Богородица е подтикнала Нина да отиде в Грузия и да просвети популацията там. След гибелта ѝ, православието стартира да я уважава като светица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР