На 14 януари е Банго Васил или ромската Нова година,

...
На 14 януари е Банго Васил или ромската Нова година,
Коментари Харесай

Легенди за Банго Васил

На 14 януари е Банго Васил или ромската Нова година, като с този ярък празник се свързват разнообразни митове и легенди. Важно е на трапезата да има месо от гъска или петел, а също по този начин сарми, питка, баница с шансове, вино и ракия.

На ромската Нова година е наложително къщата да остане затворена тъкмо до среднощ на 13 януари, с цел да не излезе шансът от вкъщи, а по-късно към този момент настава Банго Васил и могат да се посрещат гостите в дома. Празникът се назовава още Василица и Васильовден.

Легенди за Банго Васил

Първата легенда за Банго Василий е обвързвана с това, че навръх този ден Свети Василий е възстановил моста, който е бил опустошен от дявола. Също по този начин това е бил популярен бранител и покровител на ромите, който те почитат и почитат доста.

Според друга легенда за него той е бил сакат пастир и е избавил ромско дете, което се е давело.

Третата легенда за Банго Васил споделя, че той е избавил ром, който е бягал от редица неприятности в живота си.

Според друга легенда Банго Васил е избавил цялостен ромски жанр от удавяне в гневните и вилнеещите води на морето. Именно той е изпратил ято гъски, които са ги избавили, като ромите се качили на птиците и по този начин са стигнали до отсрещния бряг невредими.

Най-дългата легенда за Свети Василий споделя за едно ромско дете, което живеело в село, намиращо се до огромна река. Ромчето обожавало да си играе най-вече на поляната, която се намирала тъкмо до моста на реката. Един ден, когатото си играело с другите деца, детето видяло майка му да идва откъм селото. Ромчето се зарадвало и се затичало към нея, само че за неволя мостът се оказал разяден на едно от местата.

 Легенди за Банго Васил Снимка: Ваня Георгиева

Щом детето стъпило, мостът се продънил и по този начин то паднало в реката. Бедната майка единствено стояла до брега и плачела, тъй като не можела да плува. Събрали се и други хора, само че никой не посмял да скочи в ледената вода и да избави детето. Наблизо бил и един безпаричен пастир, който леко накуцвал с единия си крайник и без да се замисли, незабавно скочил във водата, с цел да избави давещото се дете. Изтеглил го на брега и ромчето незабавно запрегръщало бедната си майчица.

Тръгнали към селото, като на пътя им се изпречил и бащата на детето, който бил чул, какво е станало и се зарадвал да види детенцето си живо и крепко. Той го попитал кой го избавил, а детето отвърнало Банго Васил. Бащата споделил, че от през днешния ден нататък точно на този ден ще се чества неговото име и по този начин и станало.

Вижте по какъв начин ромите честват Банго Васил.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР