На 14 януари 2024 г. официално кралицата на Дания Маргрете

...
На 14 януари 2024 г. официално кралицата на Дания Маргрете
Коментари Харесай

Защо принц Фредерик остава без коронация

На 14 януари 2024 година публично кралицата на Дания Маргрете ще отстъпи трона на сина си принц Фредерик. 55-годишният принц ще стане крал Фредерик Десети, а брачната половинка му Мери ще бъде неговата кралица-консорт.
 Принцеса Мери и прецедентът, откакто принц Фредерик стане крал
Защо принцеса Мери ще е кралица като никоя друга

И Дания ликува, и Австралия също

Но защото приказваме за Дания - практична нация без упоритости за непотребна показност, коронация няма да има. Тук възкачването на трона е семпла и отдадена на конституционните отговорности на монарха гала.

Тя се състои на балкона на двореца Кристиансборг в Копенхаген, където настоящият министър-председател на страната афишира новия монарх - гала, която се съблюдава от 1900 година насам.

Очевидно датата за поемането на трона от Фредерик не е инцидентна - Маргрете става кралица на 14 януари 1972 година след гибелта на татко си крал Фредерик Девети. Това става допустимо, откакто 19 години по-рано в Дания след референдум е изменен законът, който разрешава само наследници от мъжки пол да наследят трона от татко си, напомнят Royal Central.

Датският кралски двор заяви и програмата за церемонията на 14 януари 2024 година В 14 ч. датско време кралица Маргрете ще абдикира публично пред Държавния съвет. Час по-късно Фредерик ще бъде разгласен за крал Фредерик Десети на балкона на двореца Кристиансборг, Мери ще стане кралица Мери, а първородният им наследник Кристиян - престолонаследник.

В 17 ч. на 14 януари кралските знамена ще бъдат преместени от Кристиансборг над двореца Амалиенборг, където живеят Фредерик и Мери. Датският кралски двор удостовери, че Маргрете ще продължи да употребява купата " кралица ".

Кратко и ясно - няма да забележим обилната показност от през май предходната година. Фредерик Десети просто желае да прави работата, избрана му от закона - тази на държавен глава на страната си.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР