На 14 септември телекомуникационната компания A1 обяви, че е придобила

...
На 14 септември телекомуникационната компания A1 обяви, че е придобила
Коментари Харесай

Ще засили ли A1 проблемите на конкурента си Bulsatcom?

На 14 септември телекомуникационната компания A1 разгласи, че е придобила права за лъчение на испанското футболно състезание " La Liga " за интервал от три години. До в този момент те се държаха от канала ТВ+, който е благосъстоятелност на конкурентния оператор Bulsatcom.

Срещите от испанското състезание ще се излъчват към този момент по каналите Max Sport, които са част от портфолиото на A1. Това е следващата облага на спортни права на телекома откакто той започва със лични платени канали при започване на 2017 година, а преди към месец закупи и правата върху част от срещите от " Шампионска лига ", където ги дели с bTV Media Group.

 bTV Media Group и A1 си поделят излъчването на Шампионската лига
bTV и A1 си поделиха излъчването на Шампионската лига

Мобилният оператор ще предава мачовете във вторник, медийната група - в сряда

През август " Капитал " писа за утежняване на финансовото положение на Bulsatcom, което не се дължи директно на бизнеса с разпространяване на сателитна телевизия, а в желанието за агресия, най-много свързани с изстрелването на личен спътник, както и със стартирането на мобилен оператор. И двата плана изискват извънредно огромни финансови инвестиции. Според " Капитал ", Bulsatcom има необслужван заем от 80 милиона евро, който е обвързван с изстрелването на спътника BulgariaSat-1, сметките на сдружението са запорирани от Национална агенция за приходите, а редица малките екрани водят каузи за неплатени такси за разпространяване.

 Bulsatcom става мобилен оператор
Bulsatcom става мобилен оператор

Българският ефирен и интернет оператор получи 20 млн. евро заем от Европейска банка за възстановяване и развитие, с цел да построи LTE мобилна широколентова мрежа в страната

Битката на спортните канали

Основният бизнес на оператора е по-скоро постоянен откъм доходи и брой клиенти. Въпреки това, обществена загадка е, че част от клиентите на Bulsatcom през годините избираха оператора поради извънредното спортно наличие, което се излъчваше по телевизионния канал TV+. Самият ефирен канал не бе разполагаем в главните съперници от A1 и Vivacom.

В сходна пазарна обстановка сега е A1 посредством своите три спортни канала. Агресивното пазарно държание и изкупуване на спортни права дават конкуренто преимущество на оператора. Каналите Max Sport 1, Max Sport 2 и Edge Sport не са налични както при най-големите съперници Bulsatcom и Vivacom, по този начин и при други оператори като Net1. Все отново следва да се означи, че трите спортни канала се оферират от някои други оператори, да вземем за пример русенския NetWorx.

Дали загубата на правата върху испанското футболно състезание ще докара до отлив на клиенти при Bulsatcom следва да забележим, само че сигурно концентрацията на от ден на ден и повече комбинирани услуги в главните мобилни оператори не оказва помощ на българския телеком и неговото развиване.

По-рано през годината две покупко-продажби, свързани с чешката PPF, дадоха опция да се сътвори сходен синергиен резултат сред съперника на А1 - Telenor и NovaTV. И до момента в който договорката за Telenor бе утвърдена, то тази за NovaTV бе спряна най-малко за момента от страна на Комисия за защита на конкуренцията.

 Делата за
Делата за " Нова " и ЧЕЗ ще се гледат през 2019 година

През май и март

Глобална наклонност, която се придвижва и в България

Очевидна е обаче наклонността от огромните пазари като Съединени американски щати, където телекомите нападателно навлизат в разнообразни сегменти на медийното наличие. Verizon през годините закупи два от колосите в интернет - AOL и Yahoo, с цел да сътвори медийното поделение Oath. Най-големият оператор в страната AT&T се пробва да придобие Time Warner, макар гневната опозиция на администрацията на Доналд Тръмп. Самият Time Warner е притежател както на HBO, по този начин и посредством CME на bTV Media Group. Подобна тендеция се вижда и на българския пазар.

 Съдът в Съединени американски щати въпреки всичко позволи на AT&T да придобие Time Warner
bTV въпреки всичко става част от мегасделката за новия медиен колос на Щатите

Обединението може да бъде приключено през идната седмица

В България към днешна дата, отвън безплатните ефирни канали, както и телевизионните канали, които влизат в общоприетите пакети на телекомуникационните оператори, налице са и два други съществени източника на доходи:
Платени канали - DiemaXtra (Nova TV), HBO (Time Warner) и спортните канали на A1. Video On Demand (VOD) & Online Live Stream - HBO Go (Time Warner), Voyo (bTV Media Group / Time Warner), Gong Play (Nova TV), Netflix
В случай, че двете покупко-продажби - за Nova TV в България и за Time Warner в Съединени американски щати в последна сметка се осъществят, дефакто двете най-големи малките екрани в България, както и съвсем всички съществени платени канали и VOD услуги ще бъдат благосъстоятелност на телекомуникационни компании или ще бъдат тясно асоциирани с такива (в случая с Nova TV и Telenor).

При толкоз консолидиран пазар, оцеляването на относително дребни локални играчи като Bulsatcom би било същинско предизвикателство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР