На 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст

...
На 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст
Коментари Харесай

Днес е голям празник, има много именици!

На 14 септември Православната черква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Имен ден честват всички, носещи имената: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Кръстовден е един от 12-те велики християнски празника. Според църковното поверие Св. Елена - майка на император Константин Велики - е ревностна християнка. През 326 година тя се насочва към светите места в Палестина, с цел да потърси гроба Господен, който два века по-рано е покрит от гонителите на християните.

Усилията ѝ се увенчават с триумф. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се схваща, когато посредством допиране с един от тях е възкресен неотдавна умрял човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в храма в Йерусалим " Възкресение Христово ". На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен тържествено на 14 септември 335 година На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го " въздвижва " над главите на присъстващите.

От това " въздвижение " получава своето име и празникът. Така кръстът от средство за наказване станал средство за избавление. Кръстът станал знак и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост. Според националния бит този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се стартира гроздоберът.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР