На 14 септември Православната християнска църква е българският народ празнува

...
На 14 септември Православната християнска църква е българският народ празнува
Коментари Харесай

Кръстовден е! Денят се кръстосва с вечерта

На 14 септември Православната християнска черква е българският народ чества един от своите най-важни и тържествени празници - “Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен “.

Народът назовава празника Кръстовден освен поради “честния кръст ”, а тъй като Слънцето се връща обратно към зимата, денят “се кръстосва с вечерта ” и настава равноденствие. Жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста заради захлаждането.

В националните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. Смята се, че гроздето преди Кръстовден не е добре узряло, само че на този ден се плетат кошниците за гроздобер, по тази причина тук-там назовават деня и Гроздоберник.

Традиции на Кръстовден

На този ден най-възрастната жена в семейството, опича Кръстова пита (кръсташка) - ритуален самун с декорация от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го назовава " Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли ", цялото домочадие повтаря словата.

Свещеникът поставя църковния кръст върху нова тъкана завивка на трапезата. Стопаните подаряват попа с варива и зеленчуци и най-много с жито от новата годишна продукция. За празника се раздават пресни пити – тази „ житна жертва “ умилостивява стихиите, с цел да дарят стопанина с благодат. 

Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и изобилие.

Обичаят включва поръсване със светена вода на къщата и хармана.

На този ден се празнуват лечителите, които лекуват “пресекнал се кръст ”, наместват изкълчени и навехнати крака и “оправят счупени кокали ”.

Съществува вярване, че говеенето на празника, се съблюдава срещу болки в кръста.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост в чест на Кръста Господен и не се яде нищо алено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и така нататък

Обредна софра включва зелник с праз лук, печена тиква, грозде, ритуален самун и други наложително постни храни.

На този ден имен ден честват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР