На 14 октомври православната църква почита паметта на Петка Българска

...
На 14 октомври православната църква почита паметта на Петка Българска
Коментари Харесай

Петковден е! Гадаем какъв ще бъде късметът ни през годината

На 14 октомври православната черква уважава паметта на Петка Българска или преподобна Параскева.

Света Петка се счита за закрилница на децата и дава началото на почитта към фамилията и рода. Петковден се счита за деня, в който се отбелязва краят на топлото време и настъпването на зимата. Традиции и традиции Според обичаите на Петковден се заплождат домашните животни. През това време дамите не трябва да подхващат никаква работа, с цел да бъде здрав добитъкът.

Преподобна Параскева е настойничка на плодовитостта и брака. На този ден се месят колаци и най-големият се назовава на Света Петка. Къщата и хлябът се поръсват със светена вода и всички в дома би трябвало да се поклонят трикратно на погачата. Празникът на Света Петка се счита за преломен и счита, че какъвто човек първи влезе в къщата, подобен ще е шансът през цялата година.

На този ден на трапезата се сервира курбан супа, сарми, овче месо, яхния с праз. Дните сред Петковден до Димитровден и се назовават Мръсните Погани дни, както и " вълче или вампирско погано ".

Тези 12 дни се считат са сакрална граница сред остарялата и новата година. През тези дни по човешките земи бродят отвъдни същества, а светът е рисков и безреден. Според поверието в случай че на този ден грее слънце, овцете се скупчват на едно място и листата на дърветата към момента не са окапали, можем да чакаме, че зимата ще бъде тежка и с доста сняг. До 26-ти октомври (Димитровден) не се работи с вълна и не се шие.

Вярва се, че в случай че човек облече дреха, която е шита сред тези два огромни празника, ще се разболее. На 14-ти октомври имен ден честват Петка, Петкан, Петко, Петра, Петрина, Петрана Петкана, Петрия, Петричка, Пенко, Пенка, Парашкева, Парашкев, Параскев, Параскева.

източник: dama.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР