На 14 октомври 2019 г. България губи домакинството си на

...
На 14 октомври 2019 г. България губи домакинството си на
Коментари Харесай

България – Англия и голямата подмяна! Истината се оказа доста по-различна

На 14 октомври 2019 година България губи семейството си на Англия с 0:6, само че не това е главният акцент от срещата. По време на нея се развихря расистки скандал, с който Европа и светът се занимават в продължение на няколко седмици.

В края на октомври УЕФА афишира по-тежко наказване за България, по думи на самата организация, само че в Англия не са удовлетворени от този факт. На Острова назовават глобата „ смешна” и „ жалка”. В звук с англичаните са и две организации, борещи се с расизма - Kick it Out и Football Against Racism in Europe (FARE), втората от които има представител на стадион „ Васил Левски”. Организациите желаят България да бъде изхвърлена от квалификациите за наставление на целия свят. Те се обръщат и обществено към УЕФА, настоявайки да разгласи за какво е наложила толкоз леко, съгласно тях, наказване.

Седмици по-късно разправиите заглъхват, само че петното за България остава.

Поради тази причина Sportal.bg се поинтересува какво написа в документите на УЕФА за абсурда и се оказа, че британската истина се разграничава осезаемо от думите на формалните лица, участвали на стадион „ Васил Левски”.



Става въпрос за отчетите на хърватския рефер Иван Бабек, на дежурния пратеник и на служителя по сигурността на УЕФА. Единствено представителят на ФАРЕ поддържа думите на островитяните.

По-долу ще прочетете какво се споделя в техните мнения пред Дисциплинарния арбитражен съд на УЕФА, формиран от австриец, немец и датчанин.

Но първо ще обобщим няколко смущаващи обстоятелството, които, заради една или друга причина, не са коментирани към този момент пети месец освен в България, само че и в Европа.

1. Англичаните желаят от съдиите да започват с първата стъпка от тристепенната процедура за преустановяване на мач още по време на загрявката, потвърждавайки, че техни футболисти са обиждани от публиката в бранш „ В”. Официалните лица обаче декларират, че нито един от тях не е чул сходно нещо и отхвърлят да подхващат дейности.

2. В 26-ата минута англичаните още веднъж стопират играта, потвърждавайки, че техен футболист е бил обиждан от почитатели в бранш „ В”. Реферите този път се поддават на натиска и прибягват до първата стъпка, макар че всички те декларират в своите отчети по делото, че не са чули маймунски звуци и викания. Любопитно е, че вторият непряк арбитър е доста по-близо до хората в бранш „ В”, в сравнение с британските футболисти.

3. В България, а и в чужбина се ширеше изказванието, че абсурдът е провокиран от почитатели на Левски в бранш „ Б”. В формалните документи обаче се твърди, че първите две недоволства на англичаните идват поради хора от бранш „ В”.

4. УЕФА признава, че е имало интензивно и преднамерено отразяване на събитията (б.а. най-вероятно се визират мнения на избрани хора в международната преса), само че тези дейности не са повлияли на тяхната преценка. Централата добавя, че няма доказателства за расизъм по отношение на англичаните по време на загрявката. Основният проблем е при прекъсването на играта в 42-ата минута.

5. Хората от ФАРЕ, особено изпратени да снимат възможни расистки викания, не предават на УЕФА нито един запис. Те настояват, че нямат видеодоказателства, защото виковете са доста къси и епизодични.

В последна сметка УЕФА написа, че: „ Решението е взето на база обстоятелства, мнения и доказателства в формалните отчети, които са от съдията, делегата на мача и служителя по сигурността на УЕФА, и спомагателен отчет, показан от наблюдаващия на ФАРЕ, участвал на мача”.



Докладът на делегата на УЕФА:

В него се споделя, че никой от формалните лица не е чул маймунски звуци към Киърън Трипиър, Тайрън Мингс, Калъм Уилсън и Деклан Райс по време на загрявката, каквито обвинявания насочат от британския щаб. Също по този начин се споделя, че не са чути сходни неща по адрес на Тайрън Мингс и в 26-ата минута, когато мачът се стопира за пръв път. Първата стъпка по преустановяване на срещата обаче е направена, защото мениджърът на Англия Гарет Саутгейт упорства за това. Той споделя, че е научил за маймунските звуци от неговия футболист.








Докладът на рефера Иван Бабек:

Той съвсем изцяло съответствува с този на делегата. В него изяснява, че от трите недоволства на англичаните е чул маймунски звуци единствено в 42-ата минута, само че те били изолирани случаи и заради това не е подхванал втората стъпка от протокола, за което е бил подсилен и от британския щаб.





Доклад на служителя по сигурността на УЕФА:

Той удостоверява написаното от делегата и съдията.




Докладът на наблюдаващия на ФАРЕ:

Той се припокрива напълно с изказванията и думите на британската делегация след срещата, само че споделя, че не може да показа видеодоказателства, тъй като не е снимал такива.



ЕВРО 2020 8 кръг, понеделник 14 октомври  България 0:6краен резулат  Англия
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР