На 14 ноември - Световен ден за борба с диабета,

На 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, ...

В Русе провеждат кампания срещу диабета.

На 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, на площада на Централен общински пазар в Русе, ще се проведе кампания за измерване на нивото на кръвната захар от 11 до 13 часа. Екип от Вътрешно отделение към УМБАЛ „Медика Русе" ще проведе контролни изследвания и ще информира гражданите за методите на профилактика, а домакините от Общински пазари ще почерпят със здравословна овесена каша всеки, тествал своя показател. Ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев" и СУ „Йордан Йовков" – гр. Русе ще рисуват и танцуват, показвайки съпричастност към проблемите на болните от диабет.

За 2017 г. заболелите в България са достигнали 500 000 (около 8.8%). Успешно лечение е възможно чрез подходящ двигателен режим, съчетан със строга диета- без приемане на бързоусвоими захари и минимум животински мазнини. Половин час на ден бързо ходене, плуване, каране на колело, танци и др. е препоръчителна профилактика. Специалистите съветват да не се прилага самолечение при високи нива на кръвна захар, поддържани дълго време.
Диабетът води до редица съпътстващи заболявания и усложнения. Лошият контрол на кръвната захар може да увреди очите, бъбреците и кръвоносните съдове, което може да доведе до загуба на зрението, бъбречна недостатъчност и дори да се наложи ампутация на крайник. Основна цел, за подобряване на качеството на живот с диабет е поддържането на добри стойности на нивата на кръвна захар. Съпътстващите усложнения могат да бъдат елиминирани на 50% при навременна реакция и прилагане на адекватно лечение.

Източник: actualno.com