На 14 ноември 1978 г. едновременно във Варна и Иличовск

...
На 14 ноември 1978 г. едновременно във Варна и Иличовск
Коментари Харесай

41 години от откриването на фериботната връзка Варна-Иличовск

На 14 ноември 1978 година по едно и също време във Варна и Иличовск (съветско пристанище на Черно море, през днешния ден Черноморск в Украйна) е публично открита фериботната връзка сред двата града, оповестяват от Военноморският музей във Варна.

Засилените икономически връзки и повишеният размер на товарните транспорти сред България и Съюз на съветските социалистически републики през 70-те години на XX в. постановат търсенето на нови благоприятни условия за реализирането им. През 1975 година е подписана конвенция сред държавните управления на Съветския съюз и България за образуване на фериботна връзка сред пристанищата на Варна и Иличовск, след което стартира по едно и също време строителство на фериботни гари и пристанища в двата града и са поръчани два български и два руски ферибота.

Във Варна за фериботния комплекс е избран южният бряг на Белославското езеро, против пристанище Варна – Запад.

Фериботното пристанище разполага с пирс дълъг 210 м и необятен 15 м. Подемно-преходен мост свързва коловозите на основната палуба с бреговите коловози. Различието в междурелсието на руската и българската жп мрежа се преодолява посредством промяна на ходовата част (талигите) на руските вагони в особено построен пункт. С това неповторимо оборудване терминалът предлага един от най-късите и евтини пътища за товарите сред Европа и Азия.

Превозите се реализират от два български ферибота – „ Героите на Севастопол “ и „ Героите на Одеса “ и два руски (сега украински) – „ Герои Плевны “ и „ Герои Шипки “. Те са издигнати по един план, с идентични технико-експлоатационни характерности и одобряват вагоните на три палуби.

С създаване на фериботния комплекс се обезпечава по-голяма транспортна дарба, понижават се транспортните разноски, усилват се бързината и успеваемостта на транспортите. В резултат на това се реализира забележителен финансов резултат.

Сега Варненският фериботен комплекс се оперира от националните превозвачи Параходство БМФ и Наказателен кодекс БДЖ. Фериботните кораби, всеки с потенциал от 108 вагона или 920 автомобила, обслужват постоянните линии до Украйна (Черноморск) и Грузия (Поти и Батуми). Нова фериботна линия свързва Варна с съветското пристанище Кавказ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР