На 14 май 1948 г. евреите в Палестина обявяват установяването

...
На 14 май 1948 г. евреите в Палестина обявяват установяването
Коментари Харесай

САЩ местят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим днес

На 14 май 1948 година евреите в Палестина афишират установяването на своята страна Израел. Тогавашният американски президент Хари Труман я признава стремително и става първият държавен глава, който го прави.

На 14 май 2018 година, 70 години по-късно, актуалният американски президент Доналд Тръмп ще реалокира посолството на Съединени американски щати от Тел Авив, където е от 1966 година, в Йерусалим и по този начин на процедура ще признае Йерусалим за столица на Израел.

Решението си той разгласи на 6 декември 2017г. и провокира дипломатически скандал. Тръмп разгневи арабските съдружници на Вашингтон, а палестинците, за които Източен Йерусалим е столицата им, стачкуваха в продължение на дни. При демонстрациите имаше и починали.

" Реших, че е време да призная Йерусалим за столица на Израел - сподели Тръмп в свое послание на 6 декември 2017 година - Предишни президенти обещаваха да създадат това по време на предизборните си акции, само че по този начин и не го сториха. Днес аз го върша. ”

Съединени американски щати имат решение от 1995 година за пренасяне на посолството от Тел Авив в Израел, чието осъществяване беше отлагано до през днешния ден.

Снощи, директно преди фактическото пренасяне на посолството, стана ясно, че Чехия, Унгария и Румъния неотдавна са блокирали приемането на декларация от името на Европейски Съюз, която подлага на критика действието на Съединени американски щати.

Говорителят на президента Милош Земан съобщи, представен от AFP, че Чехия прави оценка обстоятелството, че " Унгария и Румъния са възприели същата кардинална позиция ".

" Израел и Съединените щати са основни съдружници за Чехия ", акцентира представителят на Земан и напомни, че преди 60 година тогавашна Чехословакия е помогнала на евреите в битката им за самостоятелна страна, по този начин, както Съединени американски щати са помогнали на самата нея да стане такава преди един век.

Вероятно преместването на посолството ще нажежи още повече връзките сред Израел и Съединени американски щати, от една страна, и Иран и арабските му съдружници, от друга. Напрежението ескалира посредством въздушни удари сред Иран и Израел след решението на Тръмп да изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран.

Израел приема Йерусалим за своя столица, а Палестина смята Източен Йерусалим за палестинска територия и столица на страната си, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации също приема Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

Заради неразбираеми статут на Йерусалим при основаването му посолството на Съединени американски щати е ситуирано в Тел Авив. През 1995 година обаче Съединени американски щати одобриха закон за преместването на американското посолство в Йерусалим до 1995 година Тъй като договарянията сред израелските и палестинските управляващи не реализираха резултат, преместването на американското посолство беше отлагано на всеки 6 месеца.

Доналд Тръмп подписа решение за отсрочване на 1 юни 2017 година, като изясни, това " усилва оптимално възможностите за реализиране на съглашение сред Израел и палестинците ". Белия дом тогава разгласи, че преместването на посолството от в Йерусалим е неизбежно.

" Въпросът не е дали това ще се случи, а по кое време ", се споделяше в изказване.

Крайният период за решението относно преместването изтече на 3 декември. На 6 декември Тръмп подписа преместването.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР