На 14 март в 23:59 ч. приключи гласуването на жителите

...
На 14 март в 23:59 ч. приключи гласуването на жителите
Коментари Харесай

„София избира зеленото“ подкрепя четири проекта

На 14 март в 23:59 ч. завърши гласуването на жителите на София за плановете, препоръчани по Програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО ” , оповестяват от Столична община.

СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, основана по концепция на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на планове, препоръчани от жителите, определени от тях след гласоподаване, с което те вземат участие при разпределението на част от средствата на бюджета. Тази  година фокусът ЗЕЛЕНОТО е особено определен, откакто София беше класирана на финала в състезанието " Зелена столица на Европа ". Целта е да се даде приоритет на тематиката за устойчивото развиване на града и оправянето с климатичните промени.

Гласуването  се организира в интервала 14.02. – 14.03.2022 година , като всеки, пребиваващ на територията на Столична община, имаше опция да даде гласа си за определения от него план.

След привършване на гласуването и обработката на резултатите от него в заложения бюджет от 1 000 000 лева се вместват първите 4 плана , събрали най-вече гласове на жителите:

На първо място се класира проект № 27. Повече колела през днешния ден, по-чист въздух на следващия ден – Пъмп трак София – 1156 гласа (бюджет – 140 000 лева за местоположението в " Младост " );

Второ място е за проект № 28. Речен площад " Лъвов мост "  – 1141 гласа (бюджет – 464 100 лева.);

Трето място заема проект № 25. Изграждане на парк " Мокренски проход "  – 764 гласа (бюджет – 93 929 лева.);

А на четвърто място се класира проект № 7. ДВОРА – детска площадка и общностно " място " в кв. " Факултета "  – 709 гласа (195 000 лева.).

Четирите класирани плана са с общ бюджет от малко над 893 000 лева , като остатъкът от 106 971 лева ще бъде заделен като запас за осъществяването на класираните планове.

За разлика от предходната година, когато класираният преди всичко план “София избира децата ” беше с оптималния бюджет по програмата, тази година, жителите на София са избрали да гласоподават за планове с по-малък бюджет, което дава опция четири начинания да бъдат включени за осъществяване.

В тазгодишното издание на Програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО ” , жителите на София имаха опция да дадат своя глас за 38 планови оферти на зелени тематики на стойност до 1 млн. лева, които да бъдат включени в финансовата стратегия на Столична община за 2022 г.  В самото начало на процеса по гласоподаване 4 планови оферти бяха оттеглени от техния вносител и по този начин жителите имаха опция да дадат гласа си за останалите 34 плана. В рамките на гласуването бяха получени общо 7105 неповторими гласа.

Предстои през идната седмица плановете, събрали най-вече гласове и утвърдени за осъществяване, да бъдат показани на особено осведомително събитие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР