На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00

...
На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00
Коментари Харесай

Зоопаркът в София се включва в Европейската нощ на прилепите

На 14-и октомври 2018 година в Софийския зоопарк от 15:00 ч. ще се организира второто за София събитие, част от 22-рата Европейска нощ на прилепите. Събитието се провежда от Фондация „ Наука за природата “, взаимно с „ Фортис Визио “ ЕООД и Националния природонаучен музей при Българска академия на науките.

Освен да се насладят на непрекъснатата галерия „ Тайнството на прилепите “, всички посетители ще имат опция да научат забавни обстоятелства за единствените летящи бозайници и да получат отговор на въпроси като „ Какво да вършим, в случай че в дома ни попадне прилеп? ”. За най-малките гости има планувани доста изненади, както и разнообразни работилници, в които те ще могат да рисуват и оцветяват, да си създадат сами маска на прилеп, самите те да бъдат нарисувани като прилепчета, като в това време научават доста за дребните ни летящи другари.

Всичко това ще се случи на входа на зала „ Аквариум, терариум и огромни котки “ на Софийския зоопарк, като в самата зала може да бъде прегледана прилепната галерия.

Знаете ли, че?

• Прилепите са бозайници, което значи, че раждат живи своите дребни и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с четина.

• Прилепите не са гризачи, макар че външно наподобяват на такива и някои хора ги назовават „ летящи мишки ”.

• Прилепите унищожават големи количества инсекти, доста от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи към 5 г, изяжда 3000 инсекти на вечер и единствено за един час може да изяде 1200 комара!

• Най-„ остарелият ” прилеп, чиято възраст е открита от индивида, е на над 41 година!

Събитието цели да осведоми гостите като им даде доста други любопитни обстоятелства за тези невероятни животни. Подобни мероприятия са изключително значими за страната ни, която е дом на 33 от 35-те типа прилепи, срещащи се в Европа. С удобния си климат и неповторимата си природа България значително способства за биоразнообразието на тези животни в международен мащаб. За страдание изгодите от съжителството ни с прилепите остават необятно неразбрани, а хората по-скоро са незаинтересовани или се опасяват от тях.

Нощта на прилепите в Софийския зоопарк се провежда с финансиране от Европейския съюз, предоставено по стратегия LIFE в границите на план „ Живот под един покрив “ LIFE17 NAT/BG/000602 (www.facebook.com/pg/LifeUnderOneRoof). Събитието е част от напъните на уредниците за повишение на публичната информираност по отношение на значимостта на прилепите за екосистемите, потребността от тяхното запазване, развенчаване на съществуващите отрицателни легенди и превъзмогване на човешкия боязън към тези дребни бозайници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР