На 14 февруари влюбените празнуват Свети Валентин, а останалите -

...
На 14 февруари влюбените празнуват Свети Валентин, а останалите -
Коментари Харесай

Психологията зад пришпорената любов или защо Свети Валентин не е основателен повод за влюбване

На 14 февруари влюбените честват Свети Валентин, а останалите - Трифон Зарезан. Този компромисен вид за днешната дата, повтарян всяка година под формата на смешка, би трябвало да устройва всички щом дава еднакъв мотив за почерпка. Обаче празничната статистика демонстрира друго.

На днешния ден потреблението на уеб сайтове и приложения за запознанства онлайн скача неколкократно и доближава безусловния си пик за годината, а в същото време повече от една трета от популацията на Европа е необвързано (в някои страни и до близо 50% от възрастните по данни на Евростат). За повече от половината американки пък това дали ще получат подарък и внимание за деня на влюбените е решаващо за бъдещето на новите им връзки и към 6 милиона души по света се готвят да предложат или одобряват брак на днешната дата съгласно статистика, представена от Си Ен Ен.

Така че немалка част от хората ще изпитат през днешния ден самотност или най-малко дискомфорт от всичката " обич във въздуха ", която не споделят с никого, а друга забележителна част ще отдадат на празника надалеч повече внимание, в сравнение с заслужава. За сантиментално настроените самотници денят може да е мотив незабавно да потърсят някого, в който да се влюбят, както се удостоверява и от трендовете при известните приложения за запознанства. Експресното влюбване е изцяло допустимо, единствено че изначално залага проблеми в връзките с евентуалния сътрудник, които се трансформират в спънка за действителна и дълготрайна връзка, предизвестява " Ню Йорк таймс ".

Любовта, която връхлита като буря

Напълно естествено е желанието и упованието на човек за стихийно влюбване, споделя психологът Стивън Шнайдър. " Защото танцът на чифтосването при хората е изненадващо къс. Много постоянно съставлява просто детонация от сила посред им ". Тази сила обаче може да направи и решенията им, държанието им и цялата основа на взаимоотношенията им също толкоз избухлива, а това да докара само до скоростното й изпепеляване.

Подхождането с мяра и разсъдък след такава детонация може да е доста мъчно, тъй като изисква логическата част на мозъка да надделее над тази част, която търси удоволствието и се оставя на страстта, обаче е допустимо и е верният метод, когато задачата е дълготрайно обвързване вместо единствено краткотрайна буйна случка. Разумът няма да убие удоволствието от това ново прекарване, а единствено ще защищити сърцето ви от изпепеляване, подсказва психологът.

Граници и спирачки

Когато се борите със самотата, може да е мъчно да отстоявате личните си потребности, изключително поради краткосрочните щения и изключително в дни като Св. Валентин. Затова би трябвало сами да определите граници за себе си и за другите и дисциплинирано да ги спазвате с ясното схващане, че те са във ваш интерес, поучава Стивън Шнайдър. Това важи също и за връзките да вземем за пример със съквартирантите или с шефовете в работата.

Специалистите назовават тази личностна рамка " разграничение " и задачата й е да сътвори възприятие за мощно " аз " за баланс на възможното ново " ние ", което се оформя при започване на една нова връзка. Хората, които не са изяснили границите на потребностите си даже пред себе си, са по-реактивни и прочувствени на протичащото се. В напечени обстановки решение за тях е по-скоро да избягат или да подтиснат естествената си реакция и да си потаят яда, вместо като рационални и зрели хора да потърсят решение дружно с колегата си.

Накратко посланието е това, че в случай че не знаеш какво искаш или не знаеш по какъв начин да си го поискаш , няма изключително огромно значение дали има нещо хубаво в тази нова връзка, споделя психологът. Липсата на изясненост не значи безусловно неуспех, само че значи, че не знаете най-важното за връзките, добавя той - и то е, че да станеш част от двойка, значи да се научиш да се справяш с разочарованията.

" Аз " и " ние " в три стадия

От друга страна, границите значат надзор и над личните реакции. Когато е във вихъра на страстите с нов сътрудник, човек желае допустимо по-бързо да научи всичко за него и да му опише всичко за себе си. Началното опознаване е доста натоварен интервал и да се разкриеш пред другия е естествено предпочитание, тъй като е част от основаването на непосредственост, обаче крие огромна клопка, предизвестява психотерапевтът Иън Кърнър от Ню Йорк.

В дългите монолози, отдадени на самите себе си, които двама непознати са склонни да вършат, и за двамата стои заплахата даже изцяло неумишлено да изградят идеализирана и нереалистична версия за себе си , която след това до края на връзката да не съумеят да защитят. Затова още до момента в който приказва за себе си, човек би трябвало да си задава въпроса какъв ли облик построява пред другия, а в случай че е почтен със самия себе си за качествата и минусите си, елементарно ще бъде почтен и пред него, подсказва Кърнър.

Най-добре е да не се избързва с житейските истории, а да се описват в подтекст и с мотиви в хода на диалога - по този начин опознаването ще е по-бавно и качествено, поучава експертът. Ако пък другият човек въобще не ви подготвя да разказвате, не му е забавно или пък на вас не са ви забавни неговите истории - това може да е предизвестие за проблем и липса на химия посред ви през цялото време, добавя той.

И по същия метод, по който естественият подтик при започване на връзка е да искаш да разкажеш на другия всичко за себе си на секундата, по този начин се опитваш и да отделиш цялото си свободно време на него. Но и тук са нужни строги граници през цялото време, тъй като от това също зависи темпото на опознаване и поръчката за сериозността на връзките, само че също и може да заложи удобства за по-късно.

Началото на множеството сполучливи връзки се развива в три стадия . Първият е този натоварен вихърен и необикновено прелестен интервал на опознаването, в който двамата изпитват предпочитание да са непрекъснато дружно и непрекъснато да поддържат връзка - или по-известен като " интервала на медения месец ", изброява доктор Кърнър.

Вторият стадий е когато разперят ръце и се опитат да освободят задоволително място към себе си за личните си потребонсти и с цел да се разграничат като персони от цялото. И третият, в оптималния му вид, е когато първите две положения намерят комфортен баланс между тях и за двамата сътрудници. Ако обаче още от началото хората си отделят задоволително време за себе си, приятелите си и досегашните си занимания, т.е. в случай че изначално оставят задоволително въздух в новата си връзка - вторият и третият стадий ще са надалеч по-лесни, подсказват експертите.

Кога е време за секс

Деликатният миг с интимността е може би най-трудният или най-малко най-индивидуалният. Няма рецепта по кое време е пристигнало време за секс и психолозите на " Ню Йорк таймс " също се въздържат да поучават, тъй като съгласно тях зависи напълно от самите хора и разбиранията им . За някои това е метод да се стопи последната преграда пред близостта и едвам след секса си разрешават същинско прочувствено доближаване с другия. За други не е толкоз значително за привличането и развиването на усеща и може да изчака за по-късен стадий, по тази причина зависи от чувствата на двамата.

Решението по кое време да заппочне интимността обаче би трябвало да е съобразено с упованията какво ще последва по-късно, счита психологът Мегън Флеминг. " Например в случай че ще вършиме секс на първата среща би трябвало да сте изцяло окей с това, че е допустимо в никакъв случай повече да не чуете този човек. Ако търсите развлечение за една нощ, няма спънки, само че в случай че задачата ви е дълготрайна връзка, това може да е прекомерно стремително начало и в множеството случаи е несполучливо ", споделя консултантът на двойки. И въпреки всичко е персонално решение сред съответни двама души, за които тази настройка може и да не важи, добавя тя.

 Психологията зад пришпорената обич или за какво Свети Валентин не е състоятелен мотив за влюбване
© Цветелина Николаева, Капитал

По-съществено за началото на нова връзка обаче е да се осъзнае, че сексът, любовта и съвместимостта сред хората не вървят наложително в пакет . С други думи, страхотният секс сред двама души не значи безусловно, че са подобаващи един за различен като сътрудници или имат капацитет за огромна обич. А заблудата, че трите са едно и също нещо и би трябвало да се намерят в комплект, вкарва самотниците в безконечен лабиринт без излаз в търсене на нереалистичен блян. В положителните случаи факторите идват по-два, само че по-често са единствено по един.

" Това, че на някой му се прави секс и си прекарвате добре дружно нощта, не значи безусловно, че търси освен това, или че ще ти се обади на другия ден. А когато не умееш да разграничиш секса от любовта и от човешките връзки и не си настроил вярно упованията си, на идващия ден може да се почувстваш зарязан, в случай че не те потърси, въпреки че става въпрос за изцяло чужд човек ", споделя още Мегън Флеминг.

И най-после, неприятната вест...

Дори да сте създали всичко както би трябвало, даже да сте подходили към евентуалната нова връзка с мярка и разсъдък, да сте овладели упованията и страстите си и да сте се опознали задоволително с другия човек, с цел да се почувствате близки, това към момента не значи, че сте разкрили верния човек , предизвестяват експертите.

" Не оставяйте вълнението от тази нова непосредственост да ви заблуди, че ще е по този начин вечно. За да разберете дали сте един за различен, първо би трябвало да ревизирате какъв брой добре се справяте с неизбежните разочарования и успявате ли да ги интегрирате в основите на връзката ви, или ги оставяте да ги разрушават ", разяснява доктор Шнайдър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР