На 14 август, в дома си в Москва, на 80-годишна

...
На 14 август, в дома си в Москва, на 80-годишна
Коментари Харесай

Почина Едуард Успенски - създателят на Чебурашка и Крокодила Гена

На 14 август, в дома си в Москва, на 80-годишна възраст умря писателят Едуард Успенски, заяви meduza.io. Той е основател на героите Чебурашка, Крокодила Гена, Чичо Фьодор...
Едуард Успенски е роден на 22 декември 1937 година в Егоревск, РСФСР, Съюз на съветските социалистически републики. Има двама братя. Като възпитаник му се отдава математиката и получава доста награди от олимпиади. Завършва през 1961 година инженерна компетентност в Московския авиационен институт.
Още в института стартира да написа фейлетони, а първата му обява е през 1960 година След дипломирането си в продължение на три години работи като началник на група във Втори Московски приборостроителен цех. Разбирайки, че тази работа не му е по сърце, той напуща работата си и стартира да написа детска хумористична литература. Пробива в кариерата мъчно защото отхвърлят да го печатат, а Сергей Михалков и Агния Барто отхвърлят да го одобряват в Съюза на писателите.
Първите си творби разгласява дружно с Аркадий Арканов. През 1966 година е оповестен сборника „ Четверо под одной обложкой “, където взе участие дружно с Григорий Горин, Феликс Камов и Аркадий Арканов. Негови стихове за деца са оповестени в „ Литературная газета “ и са четени в радиопредаването „ С добрым утром! “.
Получава необятна популярност с детските си книги " Крокодилът Гена и неговите другари " (1966), " Надолу по вълшебната река " (1972), и други В интервала на 80-те и 90-те години са оповестени и известните му детски книги " Ваканция в Простоквашино ", " Чичо Фьодор, кучето и котаракът "...
Става прочут и като сценарист на доста мултипликационни филми за деца.
През 2010 година е почетен с премията " Корней Чуковски " за цялостното си творчество за деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР