На 14 август 1943. Цар Борис III внезапно заминава при

...
На 14 август 1943. Цар Борис III внезапно заминава при
Коментари Харесай

На този ден цар Борис III се среща с Хитлер във Вълчата бърлога

На 14 август 1943. Цар Борис III ненадейно отпътува при Хитлер във „ Волфшанце ” (Вълчата бърлога), щабът за командване на Източния фронт. Фюрера е изпратил персоналния си аероплан да го вземе от София. Обстановката е доста комплицирана, Втората международна война е в разгара си, а Хитлер стартира да губи значими сражения, в които се е считал за сигурен победител.

В диалози с Хитлер е поискал изпращане на две български дивизии в Албания и Гърция на мястото на италианските.

България публично е на страната на Тристранния пакт (Германия, Италия и Япония), само че продължава да поддържа контакти с Англия и Съединени американски щати, както и със Съюз на съветските социалистически републики. Стремежът на цар Борис III е да не изпрати нито един български боец на фронта.

Фюрерът настоял България да се причисли намерено във войната против Русия. Борис обаче някак съумял да се измъкне. Той бил наясно, че Англия и Съединени американски щати подкрепят огромно Сталин с всичко належащо и напълно скоро ходът на войната ще се обърне против нацистите. Стефан Груев разказва в „ Корона от тръни “, че сред Хитлер и българския цар избухнал яростен спор, напомня Фрог.

След това Борис III си потегля. Пристига в България, след няколко дни се почувствал зле и на 28 август 1943 година умира.

Според някои теории българският държавен глава е бил токсичен от тайните служби на Вермахта поради отхвърли България да се включи във войната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР