На 14 април новият „политически елит“, състоящ се от представители

...
На 14 април новият „политически елит“, състоящ се от представители
Коментари Харесай

Заплахата от провал по делата на Спецправосъдието и лустрацията на магистрати няма да останат незабелязани в ЕС

На 14 април новият „ политически хайлайф “, състоящ се от представители на „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България, „ ИТН “ и Българска социалистическа партия, плесна с ръце и се прегърна във връзка окончателното им заличаване, обявявайки се за самобитен победител в борбата против правосъдната власт, която се води на терена на псевдоюридическите причини от към този момент повече от година.

Твърде рано се оказа обаче за насладата и похвалите, които политиците на „ смяна “ си размениха взаимно, защото отзвукът и следствията от измененията в Закона в правосъдната власт (ЗСВ), с които елиминирането на спецорганите бе осъществено, занапред ще дават плодове. Първа индикация за това, че по този начин замислени и гласувани направените промени ще доведат до цялостен юридически безпорядък, заплаха от неуспех на правосъдни каузи за корупция и против проведената престъпност и дискриминационни практики във връзка с магистрати и чиновници, бе дадена от основния прокурор Иван Гешев, който в сряда прати измененията в Закон за съдебната власт в Конституционния съд.

Сред най-съществените учредения за това Гешев показва няколко неща - условия и реда за преназначаване на магистратите, заложени в новия Закон за съдебната власт, които нарушават правата им; наредбите за прекачване на делата в други органи на правосъдната власт, които основават условия за застрашаване на правната сигурност; законодателното решение по отношение на правосъдните заседатели, съгласно което с влизане в действие на закона мандатът им се приключва и не на последно място - закриването на цялостен тип профилирани съдилища и прокуратури без нужните гаранции за отбрана на правата и ползите на жителите, както и за несменяемостта на магистратите, ще затрудни естественото действие на правосъдната власт и осъществяването на интернационалните контракти, по които България е страна.

Гешев, въпреки и първият, който обръща внимание на постефектите от закриването на профилираните органи, надали ще бъде последният, който ще го направи. В навечерието на отчета за върховенството на закона по общия механизъм на Европейската комисия за всички страни членки, тази стъпка, въпреки и в интерес на избрани олигархични кръгове в България, слели се към този момент напълно явно с политическите елити, надали ще остане незабелязана от европейските ни сътрудници.

Нещо повече – България няма да е първият отрицателен образец в общността за директна интервенция в активността на правосъдната система от страна на ръководещите и за нарушение върховенството на закона и разделянето на управляващите. Такъв ослепителен образец за това от години към този момент е Полша, против която Европейската комисия на няколко пъти инициира каузи в Съда на Европейски Съюз поради правосъдните им промени. Резултатите бяха красноречиви – случайното премахване, под предлога „ пенсиониране “, на магистрати и замяната им с нови, определени особено от властимащите, нарушава върховенството на закона. Самите промени в Полша бяха стимулирани по подобен метод, като тези у нас – „ пречистване от корумпирани магистрати “. Това „ пречистване “, безусловно аналогично с метода общопризнат и в нашия изменен Закон за съдебната власт за преназначаването (буквалното лустриране) на магистрати от спецорганите, обаче се стори на Съда на Европейски Съюз безусловно неприемливо. Т.нар. „ правосъдна промяна “ в Полша, която измежду поредност от каузи в Съда на Европейски Съюз беше тотално жигосана като противоречаща на главните правила на правовата страна докара до такава степен, че страната бе санкционирана с по 1 млн. евро на ден за нарушаване на върховенството на закона. Точно тъй като властта там, съвсем като нашата тук, реши персонално да си „ поставя хора “ в правосъдната система и да „ чисти “ други по лично убеждение, когато се окажат неуместни.

И даже да предположим, че политическото късогледство на избрани „ нови политици “ е естествен феномен за късия интервал, в който те се намират във властта, то угрозата от блокирането на десетки каузи поради недомисленото им разпространяване из страната, дискриминационният механизъм за преназначаване на съдии и чиновници, няма да останат незабелязани в Европейски Съюз. Сезирането от страна на основния прокурор на Конституционен съд значи тъкмо това, най-малкото тъй като нарушените правни правила, които той разказва в настояването си не са национални, а са правила на цялото европейско семейство, от което България е част. Така отзвукът от лобисткото законотворчество на 47-ото Народно събрание, под диктовката персонално на министър-председателя Кирил Петков и част от назначените персонално от него министри, неизбежно ще излезе отвън границите на страната, като единственото, на което остава да се надяваме, е че в тези и без друго спешни времена, страната ни няма да стане обект на наказания от Европейски Съюз поради икономическите и персонални ползи, които актуалното ръководство на страна искрено обслужва.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР