На 14 април кметът на Саут Бенд от щата Индиана

...
На 14 април кметът на Саут Бенд от щата Индиана
Коментари Харесай

Гей, изповядващ християнските ценности - това ли е основният съперник на Тръмп?

На 14 април кметът на Саут Бенд от щата Индиана 37-годшният Пит Бътиджич разгласи, че ще се кандидатира за президентския пост на Съединени американски щати от Демократичната партия. Засега той не оглавява никакъв рейтинг, само че е считан за един от най-перспективните претенденти. Ако бъде определен той може да стане най-младият американски президент в историята. Изборите предстоят през ноември 2020 година.
" Настъпи време да се отдалечим от политиката на предишното и да се придвижим към нещо по-съвършено. Аз съм тук, с цел да опиша друга история вместо " Да създадем Америка велика още веднъж. Защото това не е нищо друго с изключение на мит, който продадоха на промишлените градове и селските общини. Мит, като че ли може да спреш времето и стрелките да тръгнат обратно. ", провокира Бътиджич Тръмп.
Бътиджич, чиято фамилия е сложна за изговаряне даже за американците събра 7 млн. $ за акцията си, освен това множеството донори са редови американци.
Баща му е бежанец от Малта, който е бил свещеник-йезуит, а в Съединени американски щати става професор по литература. Майка му Дженифър Монтгомъри е израснала в семейство на боен. Самият Пит Бътиджич е приключил Харвард и от студентските си години взе участие в политически акции.
Бътиджич свободно разгласи, че е гей, а неговият мъж е учител в учебно заведение. Двамата се срещнали благодарение на мобилно приложение. Ако успее в акцията си Пит Бътиджич ще стане първият хомосексуален претендент за президент. В същото време той се дефинира като набожен християнин, само че принадлежи към англиканската черква, написа Politico.
През ноември 2011 година Бътиджич става кмет на Саут Бенд, като печели 74% от градовете и става най-младият кмет на град с население над 100 хиляди души. През 2014 година служи 7 месеца в Афганистан, а година по0късно е избран отново за втори мандат с поддръжката на 80% от съгражданите си.
Бътиджич има радикални оферти за вътрешна политика - той предлага президентът да се избира директно, афишира се за общо опазване на здравето, разноските за което да се покриват солидарно от всички американци от събраните налози. Заради тази концепция е упрекван в социализъм и непосредственост към концепциите на Бърни Сандерс.
Освен това е последовател на концепцията за възстановяване на връзките с Израел, само че подлага на критика Тръмп за това, че не се преценява със съдружниците на Съединени американски щати.
Според The Economist слабостта на Бътиджич е незадоволителното му внимание към расовата проблематика. През 2012 година той уволнява двама чернокожи сътрудници на полицията поради нелегално записване на диалози на чиновници. Всички назначени началници след тях са бели.
Освен това през 2015 година в една от речите си той употребява израза " Всички животи имат значение " (All lives matter) - този слоган постоянно е употребен от съперниците на правозащитното придвижване " Черните животи имат значение " (Black Lives Matter). Мнозина в Съединени американски щати считат тези думи за прикрито расистки.
До момента нито един някогашен кмет не е успявал в президентската борба . Според CNN Бътиджич може да завоюва от това, че американците желаят да изберат за президент, който е цялостна диаметралност на предходния.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР