На 14 април 2018 г. сборната формация Тоника Домини“ ще

...
На 14 април 2018 г. сборната формация Тоника Домини“ ще
Коментари Харесай

Само в ШОУ! Красимир Гюлмезов проговори ексклузивно за Лили Иванова и разби една легенда на пух и прах!

На 14 април 2018 година сборната групировка „ Тоника Домини “ ще направи огромен юбилеен концерт в зала „ Арена Армеец “. Със събитието Виолета и Красимир Гюлмезови дружно с Ева Найденова ще отбележат двойна годишнина. „ Тоника “ е 45 години на сцената, а „ Домино “ – 35 година Така двете групи имат общо 80 години в българската музика. На концерта „ Тоника Домини “ ще излезе пред публиката със симфоничния оркестър на БНР. За юбилейното събитие тримата реализатори са поканили доста свои сътрудници, които ще се качат на сцената със свои известни шлагери от близкото минало. Всяко събитие, обвързвано с българската музика, би трябвало да бъде почетено. Особено когато приказваме за положителни и кадърни музиканти. Затова взехме решение да поговорим с Красимир Гюлмезов, който е най в час с подготовката на концерта. Позволихме си да го разходим в годините и да си спомни за времената, в които хората в действителност уважаваха българските създатели. Ето какво показа той за идния концерт, за Ева и Гого от „ Тоника “, за брачната половинка си Вили, за работата си с Лили Иванова, Нели Рангелова, Веселин Маринов и така нататък - 35 години „ Домино “ – бързо или постепенно минаха за вас?
- В някои обстановки бързо, в други – постепенно. От една страна, си казваш: „ Вчера ли беше “, когато преглеждаме наши фотоси, афиши и плочи, само че въпреки това – 35 години не са по никакъв начин малко време за един подобен музикален живот на огромна групировка. Много неща ти убягват във времето, за други си спомняш. За страдание, тези години няма да се върнат. Тогава сме били млади, може би по-симпатични…

- Кой е най-трудният интервал през това време и имало ли е миг, в който сте желали да се откажете?
- Никога не е имало подобен миг при мен, тъй като съм роден за музикант. От дребен се занимавам с музика, още от предучилищна. Не съм от хората, които се отчайват и елементарно се отхвърлят от дадени неуспехи. Искам да кажа и на по-младите сътрудници, които в този момент стартират да се занимават с музика, че в случай че първата им ария стане шлагер, не значи, че останалите ще бъдат такива. Пътят на един музикант и артист е доста дълъг и не би трябвало човек бързо да се отхвърля при първия крах. Ако го направи, значи не е роден за тази специалност. На мен в никакъв случай не ми е минавало през акъла да се откажа. Пък аз друго не мога да върша. Е, в случай че ме притисне животът, евентуално ще върша и нещо друго.
През 97-98-а година беше най-трудно, имаше рецесия, обезценка на българския лев и нямаше толкоз работа за нас. Това важи за всички наши сътрудници, не сме били единствено ние. Иначе сложни моменти има постоянно, човек би трябвало да ги приема по-философски и да продължава да се бори. Животът е една битка.

- Сега има ли задоволително работа?
- Зависи от това какво човек желае и какъв брой желае да получи. Това е годно за всички специалности, освен за музиката. Често виждам хора, които

чакат да
изкарат милиони
от дадена
професия


и в случай че не съумеят - страдат. Едно е да имаш упования и стремежи, напълно друго да ги реализираш.
Работа постоянно има. Ние не сме от хората, които желаят да имат доста работа. Все още ни търсят, тъй че не се оплакваме. Винаги може да има повече, само че може да има и по-малко. Затова би трябвало да сме удовлетворени на това.


„ Тоника Домини” чества празник с огромен концерт в „ Арена Армеец”

- Защо решихте да извършите юбилеен концерт с Ева от „ Тоника “ и по какъв начин върви подготовката? Въобще по какъв начин се роди концепцията да обедините „ Тоника “ и „ Домино “ през 2014 година?
- Есента на 2014 година се обади Ева и сподели, че желае да поработим отново дружно. Каза, че нейното предпочитание е да създадем албум и концерт в зала 1 на НДК. Може би е решила, че тогавашният състав на „ Фамилия Тоника “ стартира да боксува. Не съм осведомен с техните неща, не съм бил в тази групировка. След разболяването на Гого и неговата гибел, очевидно е решила, че е време за смяна за нея. Решихме да пробваме нещо дружно, тъй като човек не знае от къде какво може да излезе. Тя е първата солистка на истинската „ Тоника “, основана от Стефан Диомов.
Концертът в „ Арена Армеец “ го предложиха „ Сити ентъртеймънт “. Разровихме се и установихме, че група „ Домино “ прави 35 години, а „ Тоника “ – 45 години. За първи път в нашия умишлен живот ни оферират други хора да провеждат наше събитие, и то подобен величествен концерт. Това е трудоемко събитие – освен като финансов разход, само че и като организация е комплицирано.
Пък предлагането е двата юбилея да бъдат със симфоничния оркестър на Българското национално радио, което е рядко събитие и благополучие да пееш с толкоз добър оркестър. Решихме да се хвърлим в дълбокото. Ще имаме и доста посетители. От нашата генерация преди всичко е Стефан Диомов, който е основал тази марка, Веселин Маринов, Нели Рангелова. От идната генерация сме поканили Мариана Попова, Мария Илиева, Любо Киров. Това са доста надарени хора и ще излязат да пеят онлайн със симфоничен оркестър. Достатъчно са тези гост-звезди, всички от тях са качествени, надарени и известни. Ще бъде наслаждение да пеят с нас на тази сцена. Пък да създадем и един мост към идната генерация.

- От по кое време се познавате с Ева и какви мемоари таите за нейния брачен партньор Гого?
- Две години работих с Гого в един отбор, до момента в който бях боец. Като се уволних, той ме викна на една вечеря. Тогава пристигна Ева и ме поканиха в „ Домино “ – да бъда петият член и

да правя това,
което правеше
Стефан Диомов
през годините


Искаха да ме качат и на сцената, да бъда и артист. Тогава като групировка бяха Ева, Гого, Иван Христов и моята брачна половинка Вили.
С тях работихме някъде 7-8 години, дори и в чужбина. После се разделихме за прочут интервал – ние си останахме в България с Вили. Направихме дует „ Шик “ и тръгнахме по нашия си път.

- Всички известни естрадни звезди имат в дискографията си ваши песни. Кои сте създали с най-голямо ентусиазъм и обич?
- Лили Иванова, като най-титулуваната българска певица, е изпяла 7 мои песни, което по никакъв начин не е малко. Няколко от тях станаха доста известни, а най-известната е може би „ За тебе бях “. С Йорданка Христова и Марги Хранова имам по една ария. Най-много мои песни са изпели обаче Нели Рангелова и Веселин Маринов. Той има една ария отпреди години – „ Лятна жълта рокля “, която била огромен шлагер в България. Не мога да не загатна и „ Чуй ме “ на Мариана Попова и Орлин Горанов.
Истината е, че песните би трябвало да ги наложиш на пазара и хората да ги научат. Те могат да имат хитов капацитет, само че в случай че не стигнат до хората посредством медиите, те няма по какъв начин да станат известни.


Със брачната половинка си Вили и двете им деца

- Носят се митове, че с Лили Иванова се работи мъчно – споделяте ли това разбиране, поради взаимната ви работа?
- Много елементарно се работи с Лили Иванова. Тя е човек, който знае каква ария желае, бързо отсича: „ Това е песента “ или „ Това не е песента “. Няма нищо обидно в това, в случай че не е харесала някоя моя мелодия. Има повече условия, само че това приказва за професионализъм. Васко Найденов едно време като почнеше да прави дадена ария, можеше да се бави половин година, до момента в който не я изпипа. Доказателство, че са си свършили добре работата е, че техните песни не престават да живеят 30-40 години. Това са златни песни и всички българи ги обичат и пеят.

- Може ли в шоубизнеса да има другарство и вие с кого запазихте такива връзки?
- Винаги може да има другарство в шоубизнеса. Това зависи от възпитанието на човек и най-много от тяхното его, егоизъм. Ако през днешния ден аз пея на празника на Бургас или Пловдив, на следващия ден ще пее някой различен наш сътрудник. Когато уредници са ми желали телефонния номер на сътрудник, постоянно го давам. Трябва да сме по-толерантни един към различен.
За страдание, огромна част от

нашите сътрудници
като станат
популярни и егото
им се повишава


по-нагоре. Трябва да се признават всички хора, които са в музикалния отрасъл и които имат аудитория, която да я слуша. Както споделя Лили Иванова в свое изявление: „ Публиката е тази, която ще реши по кое време да те смъкна от сцената “. Ако хората не купуват билети за концертите ти и не идват да те гледат, ти самичък ще се откажеш. Това си е самата действителност. Аз подкрепям другарски връзки с доста реализатори.

- Били ли сте излъчен от реализатор и замисляли ли сте се да възбраните на някого да извършва ваши песни, както направиха други ваши сътрудници?
- Не съм стигал до такива обстановки. Това не са хубави неща. Трябва да има морал и от двете страни. Песента „ За тебе бях “ на Лили Иванова можеше да я изпее и различен, само че можеше да не доближи до подобен брой хора. Всяка ария си има орис и даденият реализатор или я закарва до хората, или не я. Така че има значение кой артист ще изпее дадената ария, както и самата музика. А възбраната за песни е цялостен парадокс. Доколкото съм се интересувал, в закона за авторското право няма подобен проблем. По-скоро е до морална позиция, в случай че изпълнителят си е развалил връзките с създателя на песента, на него няма да му е прелестно да я пее. Музиката обаче не е движимост – стол или панталон, който да пипнеш. Тя е в пространството и щом един път е влезнала в главите на хората, в никакъв случай не можеш да изтриеш тази ария от съзнанието на хората. До гроб ще помнят тази ария.

- Толкова години сте дружно на сцената със брачната половинка ви Виолета и доста хора се питат не си ли омръзнахте? Да сте непрекъснато дружно не изхабява ли връзките сред двама души?
- Ние сме в работата и в живота дружно. Човек би трябвало да си постави някакви морални стойности и цели в своя фамилен живот, които да следва. Нужни са безчет взаимни отстъпки от двете страни. Вили е по-обрана, аз съм малко по-емоционален. На мен обаче ми минава бързо, до момента в който при нея е по-бавно.
Човек постоянно има някаква сексапил отвън фамилията, само че не би трябвало да се поддава на тези неща. Някои хора си мислят, че като имат три деца и няма в никакъв случай да се разделят. Не, не е по този начин. Децата порастват, потеглят по своя път, а мъжът и дамата би трябвало да останат дружно. Човек би трябвало да почита връзките си със своя сътрудник. Превръща се в едно другарство, не е единствено обич. Това е едно същинско и стойностно партньорство. Затова сме толкоз години дружно с Вили. Тази година даже имаме 30-годишен празник от брака ни.
Промяна човек елементарно може да откри, само че множеството хора се бъркат, че вторият брак ще бъде по-успешен от първия. Има такива случаи, само че са огромна необичайност. Следващият сътрудник ще бъде по-лош от първия, третият по-лош от втория и така нататък Поне аз по този начин разсъждавам…

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР