На 14.08.2020 г. /петък/, от 12.00 ч., пред Паметника на

...
На 14.08.2020 г. /петък/, от 12.00 ч., пред Паметника на
Коментари Харесай

ВМА ще отбележи Деня на спасението

На 14.08.2020 година /петък/, от 12.00 ч., пред Паметника на медицинските чинове, починали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно безмълвие ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, служители на реда, доброволци и жители, починали при спасяването на човешки живот.

„ Денят на спасението” е основан през 2005 година по самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български лекар”, с поддръжката на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, най-вече след осъществяване на тежки среднощни интервенции, произшествия с коли за спешна помощ, както и след заразяване заболяванията на свои пациенти. В описите са и служители на реда, минни спасители и елементарни жители, изгубили живота си, спасявайки други хора.

„ Денят на спасението” през тази година минава под знака на COVID-19 – болестта, която засегна милиони хора по целия свят. За страдание, към черните описи през 2020 година прибавяме и имената на четирима лекари, една здравна сестра и двама водачи на кола за спешна помощ, които до последно помагаха на заболели от новия ковид, само че изгубиха борбата за личния си живот.

На събитието са поканени да участват представители на Министерство на защитата, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Български лекарски съюз, НЗОК, Български червен кръст, КНСБ, КТ „ Подкрепа”, представители на лечебните заведения в столицата, както и доброволци, които по време на изключителното състояние у нас помагаха на екипите на първа линия в борбата с COVID-19.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР