На 14.07.2021 г. КПКОНПИ прие решение за оперативно взаимодействие с

...
На 14.07.2021 г. КПКОНПИ прие решение за оперативно взаимодействие с
Коментари Харесай

КПКОНПИ и прокуратурата разследват длъжностно престъпление на бившия зам.-министър Жени Начева

На 14.07.2021 година КПКОНПИ одобри решение за оперативно взаимоотношение с прокуратурата и всички материали по инспекция са изпратени на способените прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно закононарушение, осъществено от някогашен заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева, оповестиха от пресслужбата на Антикорупционната комисия.

По мотив изказвания от 09.07.2021 година на заместник-министъра на опазването на здравето Димитър Петров пред медии и отправени въпроси в тази тенденция, Пресцентърът на КПКОНПИ дава следната информация:

В дирекция „ Противодействие на корупцията “ на Комисията е постъпил сигнал от някогашен шеф на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, за оказано във връзка с него нелегално въздействие и директен напън за сключване на неблагоприятен контракт с задгранична адвокатска адвокатска фирма.

В хода на инспекцията е открито, че на 25.04.2018 година е признато решение на Министерски съвет за преустановяване на дълготраен контракт за посланичество и продажба на ваксини сред българското дружество и канадското сдружение „ Интервакс “. Последвала е процедура за асортимент от страна на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, вследствие на която е подписан контракт за правно обслужване с наше адвокатско сдружение, на което са били предоставени правните дейности в осъществяване на решението за преустановяване на контракта с „ Интервакс “. Адвокатското сдружение е следвало да реализира и процесуално посланичество при зародили арбитражни разногласия у нас и в чужбина. Въпреки това, съгласно изказванията на някогашния шеф, от тогавашния заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с непозната правна компания, с прибавен план на контракт с нея със същия предмет.

Според изказванията на шефа, този контракт е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било осведомено за към този момент подписания контракт с българското адвокатско сдружение за 48 000 лв., само че все пак съгласно шефа на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван напън от заместник-министър Жени Начева да подпише контракта с непознатата адвокатска фирма, което той най-после направил точно вследствие на този напън.

От страна на КПКОНПИ са осъществени оперативно-издирвателни мероприятия, само че оригинал на контракта или публично регистриран негов образец не е открит. Нито „ Бул био “, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него.

В същото време е открито, че към непознатата правна компания са осъществявани заплащания в евро на съображение контракт за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите до момента фактури/ са за интервала ноември 2018 година – февруари 2019 година, на стойности минимум 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа цялостно подпомагане на дирекция " Противодействие на корупцията “. Министър Кацаров удостоверява, че контракт с непознатата правна адвокатска фирма не е разполагаем и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с подобен предмет сред управлението на българското сдружение и това на Министерство на здравеопазването, както и всички налични документи, удостоверяващи осъществени заплащания към задграничната правна адвокатска фирма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР